Confidenţialitate

Slovacia a respins pachetul de ajutor militar de rachete şi muniţie destinat Ucrainei | AUDIO

Noul guvern al Slovaciei a respins pachetul de ajutor militar de rachete şi muniţie destinat Ucrainei, stabilit de foştii guvernanţi. Premierul Robert Fico criticase încă din campania electorală ajutorul trimis guvernului de la Kiev.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Noul premier Robert Fico și-a respectat promisiunea electorală privind sistarea ajutorului militar pentru ucraineni, anulând un plan de ajutor propus de guvernarea anterioară.

În perioada campaniei, acesta critica sprijinul militar occidental pentru Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei, dorind iniţierea unor discuţii de pace.

Ajutorul ce urma să fie livrat Ucrainei includea 140 de rachete de apărare antiaeriană, peste 5.000 de piese de muniţie de tun de 125 de milimetri şi 4 milioane de cartuşe de muniţie pentru arme de calibru mic.

Până în acest moment, Slovacia a fost un susţinător ferm al Ucrainei, furnizând 13 pachete cu echipamente militare, inclusiv vehicule de luptă, un sistem de apărare aeriană S-300 şi avioane MiG-29, în valoare totală de 671 de milioane de euro.

Recent, și liderului Ungariei, Viktor Orban, s-a opus ca Uniunea Europeană să acorde Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 50 de miliarde de euro, declarând că Europa ar trebui să susțină o încetare a focului înainte de a elibera noi ajutoare.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Maia Sandu și Volodimir Zelenski, după ce CE a aprobat negocierile de aderare la UE pentru Republica Moldova, Ucraina și Bosnia & Herțegovina