Confidenţialitate

SLOVACIA: Asasinul jurnalistului Jan Kuciak, condamnat la 23 de ani de închisoare

Un tribunal slovac l-a condamnat, luni, pe fostul militar Miroslav Marcek la 23 de ani de închisoare pentru asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei sale, în februarie 2018.

Individul, care nu a fost prezent la pronunţarea sentinţei, şi-a recunoscut vinovăţia.

Cazul a generat proteste la nivel naţional şi, în cele din urmă, a dus la prăbuşirea guvernului în această ţară central-europeană cu 5,5 milioane de locuitori.

Afaceristul Marian Kocner, judecat pentru comandarea crimei, ar fi mituit în mod sistematic ani la rând mai mulţi magistraţi, cu mult timp încă înainte de asasinarea lui Jan Kuciak.

Investigaţiile lui Jan Kuciak despre afacerilor milionarului au dezvăluit o reţea de corupţie care a funcţionat timp de câteva decenii în Slovacia.

Jan Kuciak relatase în detaliu despre afacerile lui Kocner, dar şi despre alte cazuri de corupţie. Ultimul articol al lui Jan Kuciak, neterminat, dar publicat postum, a vizat oameni de afaceri italieni prezenţi în Slovacia – printre care Antonino Vadala – şi suspectaţi de legături cu mafia calabreză ‘Ndrangheta.