Confidenţialitate

SLOVACIA: Arestări în ancheta asasinării jurnalistului Jan Kuciak

Poliţia slovacă a arestat, joi dimineaţă, mai multe persoane suspectate de implicare în asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei sale, în luna februarie, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.

‘În această dimineaţă, suspecţii de asasinarea lui Jan Kuciak şi a Martinei Kusnirova au fost arestaţi’, a scris pe pagina sa de Facebook Daniel Lipsic, ex-ministru de interne slovac.

Victimele au fost fost împuşcate mortal în locuinţa lor de lângă Bratislava. Înainte de a fi asasinat, Jan Kuciak a investigat presupuse legături dintre oameni politici slovaci şi mafia italiană prezentă în Slovacia.

Asasinarea şi ultimul său articol, publicat după moartea jurnalistului, au amplificat în Slovacia, o ţară membră a UE cu 5,4 milioane de locuitori, temerile privind libertatea presei în faţa corupţiei.

Criza a condus la manifestaţii masive săptămânale împotriva guvernului, forţându-l pe premierul Robert Fico să demisioneze.

Succesorul şi aliatul său, Peter Pellegrini, a salutat joi, pe pagina sa de Facebook, arestarea ‘suspecţilor de asasinarea celor doi tineri nevinovaţi’.

Unitatea de elită a poliţiei NAKA s-a limitat să transmită că a arestat suspecţi implicaţi ‘în crima violentă’, fără să ofere detalii.

Postul de televiziune Markiza a informat că opt persoane au fost arestate la Kolarovo, în sudul ţării, între care şi un bărbat care locuieşte în acest oraş şi care ar fi lucrat în trecut în calitate de anchetator în cadrul poliţiei.

În zilele de după uciderea jurnalistului, poliţia a considerat ‘probabil’ ca această crimă să aibă legătură cu ancheta realizată de Kuciak privind relaţiile dintre politicieni locali şi reprezentanţi ai N’Drangheta, mafia calabreză.

Din februarie, proteste împotriva guvernului sunt organizate cu regularitate la Bratislava şi alte oraşe slovace. O astfel de manifestaţie se aşteaptă să aibă loc şi vineri.