Confidenţialitate

SLOVACIA: Afacerist inculpat pentru că ar fi ordonat asasinarea jurnalistului Jan Kuciak

Omul de afaceri slovac Marian Kocner a fost inclupat, joi, pentru că ar fi ordonat asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, a anunţat, sub protecţia anonimatului, un procuror, relatează Agerpres, citând AFP.

Alte patru persoane erau deja anchetate pentru implicare în această crimă, ce a provocat o amplă criză politică în Slovacia în 2018.

La 21 februarie 2018, Jan Kuciak şi logodnica sa Martina Kusnirova au fost împuşcaţi mortal în locuinţa lor, într-o execuţie în stil mafiot.

La acel moment, jurnalistul de investigaţie scria despre presupusele legături între politicieni slovaci şi mafia italiană, în special cu un şef al temutei ‘Ndrangheta calabreze.

Ultimul său articol despre posibile legături între presupuse clanuri mafiote italiene şi politicieni din guvernul slovac, publicat postum, a declanşat demonstraţii în masă care au dus în cele din urmă la demisia executivului – condus de social-democratul Robert Fico, înlocuit de colegul său de partid Peter Pellegrini – şi a şefului poliţiei slovace.