Confidenţialitate

SJU Constanța: Medicul răpus de COVID-19 a fost testat de două ori în martie, rezultatele fiind negative

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa anunță, într-un comunicat, că medicul răpus de COVID-19 a fost testat în luna martie, în două rânduri, iar rezultatele au fost negative.

Doctorul a stat 14 zile în izolare la domiciliu, fiind contact cu primul caz confirmat din judeţul Constanţa, cel al asistentului medical de la Secţia Medicală II.

“Medicul a activat în cadrul secţiei Medicină Internă II. În cadrul anchetelor epidemiologice din această secţie, medicul a efectuat două teste PCR, ambele fiind cu rezultate negative. Primul test a fost recoltat pe 12 martie, fiind considerat contact al primului caz Covid din SCJU (asistentul şef din secţia Medicală II). Rezultatul a fost negativ dar, potrivit normelor în vigoare, medicul a stat în izolare 14 zile”, se precizează în comunicat.

La 27 martie, medicului i-a fost recoltat un nou test PCR, rezultatul fiind iarăși negativ. La 31 martie, doctorul şi-a dat demisia din unitatea medicală, iar pe 6 aprilie a fost ultima sa zi la serviciu.

Ministerul Sănătăţii a confirmat, miercuri, decesul medicului de la Constanţa. Bărbatul avea 62 de ani.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, simptomatologia COVID-19 a debutat la 7 aprilie. O zi mai târziu, medicul a fost internat în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, acolo unde infecția cu noul coronavirus a fost confirmată.

La 11 aprilie, după ce stare de sănătate s-a agravat, medicul devenit pacient a fost transferat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, unde a murit la 21 aprilie.

Numărul cazurilor de infecție cu nou coronavirus a ajuns la 9.710 în România, în creștere cu 468.

La ATI, sunt internați 288 de pacienți.

De la debutul epidemiei, în România s-au vindecat 2.406 de pacienți testați pozitiv cu SARS-CoV-2.

Ministrul Sănătăţii a declarat, marţi seară, că s-au confirmat peste o mie de infecții cu noul coronavirus în rândul cadrelor medicale.

“Sunt cei care au fost în linia întâi, sunt cei care au pus mai presus de viaţa lor viaţa celorlalţi şi ţin să le mulţumesc tuturor”, a spus Nelu Tătaru la Antena 3.

Ministrul a precizat că toate cadrele medicale care lucrează cu pacienţi bolnavi de Covid-19 beneficiază de un spor pentru condiţii neprevăzute, situaţia urmând a se schimba după starea de urgenţă.

“Există un spor pentru condiţii neprevăzute pentru că avem o luptă cu un virus necunoscut, fără existenţa unui tratament. Avem acest spor care se dă tuturor celor care iau contact cu o persoană infectată Covid. După ieşirea din starea de urgenţă, vom discuta cu asociaţiile profesionale şi sindicatele şi vom modifica Ordinul 153, care stipulează care sunt sporurile pentru fiecare specialitate în parte, inclusiv pentru cei care lucrează în laboratoare”, a precizat Tătaru.