Situatie incerta la conducerea Ucrainei

După ce, ieri, premierul Arseni Iațeniuk a demisionat, azi – președintele Petro Poroșenko a cerut Parlamentului de la Kiev să respingă demisia acestuia.

Coaliția care se afla la guvernare s-a dizolvat, drept urmare, aseară Vladimir Groisman, ministrul dezvoltării regionale, a fost desemnat premier interimar.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut Parlamentului să respingă astăzi demisia premierului Arseni Iaţeniuk şi a Guvernului său, în cadrul unui vot.

‘Dizolvarea coaliţiei nu este un motiv pentru demisia Guvernului, a adăugat președintele, care și-a exprimat speranța că întregul Guvern va continua să lucreze.

Poroșenko le-a mai cerut deputaților să examineze astăzi legile care permit redresarea bugetului. De altfel acesta a fost unul dintre motivele invocate de Iaţeniuk atunci când a anunțat că părăsește Guvernul. şi a spus ‘Îmi dau demisia după destrămarea coaliției și blocarea inițiativelor guvernamentale. Glorie Ucrainei’.

Două partide – dreapta naționalistă sau Svoboda, dar și formațiunea fostului campion la box Vitali Kliciko – au anunţat că se retrag din coaliţia aflată la putere. Decizia a fost luată pentru a permite dizolvarea Parlamentului şi anunţarea alegerilor legislative anticipate.

Tot aseară – ministrul dezvoltării regionale și construcțiilor Volodimir Groismann a fost desemnat să asigure interimatul la șefia guvernului de la Kiev.

În cazul în care va fi aprobată demisia lui Iațeniuk, Parlamentul va avea la dispoziție 30 de zile pentru formarea unei noi coaliții. Dacă și după această perioadă va continua criza politică, președintele ucrainean va putea dizolva parlamentul și va cere organizarea unui scrutin.