Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea, Ucraina au declarat o „situație de urgență” în nordul peninsulei ocupate, în urma unor noi explozii la o bază militară de lângă Simferopol. La începutul lunii august, o măsură similară a fost introdusă în vestul peninsulei, tot în urma unui astfel de incident.
Ministerul rus al Apărării acuză acte de „sabotaj” iar forţele de ordine ruse verifică dacă a fost vorba de un atac cu dronă.
Coloane de fum negru au putut fi vazute deasupra bazei militare Gvardeyskoye din apropiere de Simferopol, în centrul peninsulei Crimeea.
Unitatea se află la 90 de kilometri din localitatea Maiske, unde un alt depozit de muniții a sărit în aer marți dimineață. În bază, ruşii aveau 24 de bombardiere şi avioane de atac Suhoi, parte din componenta aeriană a Flotei Rusiei din Marea Neagră.
Și calea ferată pe care Federația Rusă a folosit-o pentru a transfera trupe în sudul Ucrainei a fost avariată. Între timp, rușii stabiliți în Crimeea după anexarea din 2014 continuă să fugă: luni, aproape 40.000 de mașini au traversat podul care leagă peninsula de Rusia. O cifră apropiată, 37.400 de vehicule, s-a mai înregistrat doar pe 16 august 2020.
Pe de altă parte, lângă graniţa cu Ucraina, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei caută sabotorii ucraineni care au aruncat în aer liniile de înaltă tensiune, întrerupând operațiunile de la Centrala Nucleară Kursk.
Oficial, Kievul nu a confirmat și nici nu a negat implicarea sa în aceste incidente. The New York Times, citând un înalt responsabil ucrainean a cărui identitate nu o dezvăluie, scrie însă că în exploziile din Crimeea ar fi implicată o unitate de forţe speciale ucrainene.
Problemele rușilor nu se opresc aici: miliţiile proruse din autoproclamata Republică Populară Lugansk refuză să lupte dincolo de graniţele provinciei lor, în regiunea vecină Doneţk.
Asta ar putea afecta eficienţa efortului de război rusesc, notează Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite.
Foto: Captură video Twitter / Radio Slobodna Evropa