Confidenţialitate

Parlamentul Ucrainei a prelungit legea marțială până pe 21 noiembrie. Bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani nu pot părăsi țara

Măsurile sunt în vigoare în Ucraina de la începutul invaziei ruse. Pe de altă parte, Vladimir Putin a spus luni, din nou, că obiectivul trupelor sale este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas. Noi explozii s-au auzit luni seară în jurul centralei nucleare Zaporojie. 

Ucraina cere noi sancțiuni împotriva Rusiei și avertizează în privința unei catastrofe la cea mai mare centrală nucleară din Europa unde noi bombardamente în apropiere de Zaporojie au relansat jocul acuzațiilor între cele două părți, scrie Reuters.

Luni seară târziu, președintele Volodimir Zelenski a avertizat că, dacă prin acţiunile Rusiei se produce o catastrofă, consecinţele ar putea să-i lovească pe cei care pentru moment tac.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia la Enerhodar, a susținut luni că zone din apropierea centralei nucleare au fost bombardate de 25 de ori cu artilerie de fabricație americană.

Însă, potrivit șefului administrației districtului Nikopol, care se află peste râu de Enerhodar și care rămâne sub control ucrainean, forțele ruse au fost cele care au bombardat orașul pentru a încerca să dea impresia că Ucraina îl atacă.

Tot luni, la aproape jumătate de an de la declanşarea unui război neprovocat împotriva Ucrainei, Vladimir Putin a spus din nou că obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas care „e eliberată pas cu pas”.

Parlamentul ucrainean a prelungit din nou legea marţială şi mobilizarea generală.

Decretul, care include o interdicţie de ieşire din Ucraina pentru toţi bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani, se va aplica până la data de 21 noiembrie inclusiv.

Este a doua extindere a măsurii de la începutul agresiunii militare ruse contra Ucrainei.

Citește și: Anton Listopad, unul dintre cei mai buni piloți ai Forțelor Aeriene din Ucraina, a fost doborât de ruși în timpul unui raid aerian

Sursa foto: Shutterstock