Situație critică în marile ferme de porci din Olt și Teleorman, din cauza pestei porcine

Crescătorii de animale cer Ministerului Agriculturii să ia masuri urgente și anume instituirea de cordoane de 10 kilometri în jurul marilor ferme, în care să fie ucişi toţi porcii din gospodării, dar și mistreții purtători ai virusului pestei porcine.

Am stat de vorbă cu președintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Ovine, Caprine şi Porcine, Mary Pană: „Oltul, de exemplu, este închis complet, trei ferme mari şi trei mai mici sunt blocate de două luni! Un exemplu concret din focar de pestă într-o gospodărie din Olt – porcii ucişi, imediat după plecarea organelor de control gospodarul a populat din nou, fără respectarea legislaţiei. Pe cine încălzeşte o amendă, când astfel de practici blochează livrările şi în fermele mari sunt porci de 140 kg care se mănâncă între ei? Fermierul care a avut curaj să investească 7 milioane de euro, să facă producţie, stă cu poarta închisă, nu poate livra la abator pentru că autoritatea veterinară nu se oboseşte să ceară derogare la Bruxelles, în schimb îl ţine luni de zile închis datorită focarelor reapărute în gospodării?”, afirma președintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Ovine, Caprine şi Porcine.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din cauza pestei porcine descoperite în gospodării, este blocată total activitatea la poarta fermelor, iar animalele ajung să se ucidă între ele, precizează medicul veterinar Mary Pană.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

L-am contactat telefonic pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, însă până la această oră nu am reușit să aflăm ce masuri ia instituția pe care o conduce pentru a ține sub control răspândirea virusului pestei porcine.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS