Confidenţialitate

Situația TVR, discutată în Parlament

Comisiile de cultură și buget din Parlament se întrunesc pentru a discuta situația financiară precară a Televiziunii Publice. La ședințe vor participa și reprezentanți ai ministerelor, dar și premierul Dacian Cioloș. Mai multe ONG-uri fac apel la Parlament și Guvern să salveze televiziunea publică și cer schimbarea actualei legi de funcționare a Societății. Situația financiară a Televiziunii Române este aproape de dezastru. Instituția a înregistrat doar anul trecut pierderi de peste 680 de milioane de lei.

Printr-o scrisoare adresată Parlamentului și Guvernului, nouă organizații neguvernamentale cer depolitizarea și reformarea serviciilor publice de radio și televiziune prin modificarea radicală a legii numărul 41 din 1994.

Președintele ActiveWatch, Mircea Toma a declarat că ”e nevoie de remedii care să intervină pentru  a suspenda influența politicului asupra spațiului editorial, dar și instrumente care să se regăsească în lege, care să permită controlul eficient al managementului asupra diverselor departamente din interiorul televiziunii.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un proiect de modificare a legii a fost depus de PSD, prin care se dorește separarea funcției de președinte de cea de director general și numirea unui Consiliu de Administrație apolitic. Ideea este respinsă însă de PNL care consideră urgentă mai degrabă rezolvarea problemei datoriilor.

Pe de altă parte Sindicatul pentru Unitatea Salariaților TVR și Media Sind cer demiterea directorului interimar Irina Radu și constituirea unei comisii parlamentare care să ancheteze modul în care a fost condusă televiziunea publică în ultimii 15 ani.

Situația financiară a TVR este critică, datoriile totale însumează 150 de milioane de euro. În plus, Televiziunea Publică funcționează în prezent fără un Consiliu de Administrație, după demiterea celui condus până în toamna anului trecut de Stelian Tănase.