Situaţia economică în contextul epidemiei, dezbătută la Cotroceni

Șeful statului discută, vineri, cu guvernatorul Băncii Naționale, cu premierul şi cu ministrul Finanţelor despre situaţia economică în contextul epidemiei.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea vineri, 8 mai a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind evaluarea situaţiei economice în contextul crizei generate de epidemia de COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

De-a lungul stării de urgență, la Palatul Cotroceni au fost organizate mai multe reuniuni pentru evaluarea situației epidemiologice și a măsurilor care se impun.

Este prima dată când guvernatorul Mugur Isărescu ia parte la o astfel de întrunire.

Ministrul Finanțelor se declară convins că economia își va reveni în a doua parte a anului.

„În spațiul public au fost vehiculate foarte multe scenarii în ceea ce privește creșterea economică din România, deficitul bugetar… Suntem atenționați de agenții de rating, de Banca Centrală, de tot felul de instituții internaționale, de Comisia Europeană. Toate au venit cu diferite scenarii și sunt unele lucruri unde suntem toți de acord, că economia va avea o scădere, dar va avea o revenire la fel de puternică. Va fi o economie cu o revenire în V. Aici toată lumea este de acord. În același timp, suntem atenționați că o creștere bruscă a cheltuielilor, și nu este vorba doar de pensii, ar dezechilibra puternic și, poate pe termen lung, finanțele României. Și de aceea suntem foarte atenți. Președintele a spus ceva foarte corect, anume [că se impune – n. red.] reevaluarea cheltuielilor bugetare. Vom face acest lucru la jumătatea anului, când vom avea o imagine corectă asupra modului în care am administrat prima parte a anului, asupra execuției bugetare, și vom lua decizia optimă pentru acest moment al istoriei, în care avem de administrat o criză dublă, una de sănătate și una economică. Vom lua cea mai bună decizie pentru cetățeni, dar și pentru finanțele publice”, a spus Florin Cîțu, joi seara, la Realitatea PLUS.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Situaţia nu este roz, dar e mai bine decât mă aşteptam. Măsurile luate în aprilie şi martie au redus din cădere! Când Comisia Europeană va avea cifrele, vor merge în direcţia noastră. Tot ce e important e să nu luăm măsuri greşite de acum înainte, să nu mărim taxe, să fim atenţi cu cheltuielile publice. Dacă menţinem acest plan, vom ieşi mai bine din criza economică”, a explicat șeful Finanțelor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS