Confidenţialitate

Reportaj exclusiv la granița cu Ucraina: Teamă de război dar și de un eventual val de refugiați

La granița dintre România și Ucraina, unii dintre localnici se tem de un posibil conflict, alții cred că e vorba despre dispute politice. Corespondentul Europa FM în nordul țării, Alexandru Neagu, a mers în această dimineață, la Siret, la nici 50 de kilometri de Cernăuți,  pentru a discuta cu cei care la rândul lor, sunt în contact cu ucrainenii care fac comerț în zonă.

Așa a aflat că cel puțin unii dintre vecini iau în calcul mutarea în România dacă în țara vecină va izbucni un conflict militar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Posibila invadare a Ucrainei de către Federația Rusă, preconizată de SUA și aliații acesteia pentru zilele următoare, este văzută cu oarecare scepticism de locuitorii din zona frontierei româno-ucraineană. Deși se află la doar câțiva kilometri de un stat care ar putea fi în mijlocul unui conflict militar, oamenii din orașul sucevean Siret încă mai speră că eforturile care se fac pentru a menține pacea vor da roade.

Cel mai mult îi sperie eventuala sosire a unui val de refugiați, despre care nu știu cum va putea fi gestionat de autorități.

Orașul Siret este situat la numai 5 kilometri de frontiera care desparte România de Ucraina. Punctul de Trecere a Frontierei Siret este una din principalele căi de legătură dintre cele două state pe cale rutieră. Locuitorii din acest oraș de frontieră au păreri împărțite când vine vorba de conflictul militar dintre Rusia și Ucraina.

De exemplu, un bărbat crede că “Nu va fi deloc război, e doar așa oleacă de zăpăceală, să uite lumea de covid”, în timp ce altul este de părere că “Putin vrea să ocupe Ucraina, să nu intre în NATO, iar dacă ucrainenii nu vor îi lasă în pace”.

Pe de altă parte, o criză a refugiaților este privită cu groază de toată lumea. Chiar dacă ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat asigurări că România este pregătită pentru a primi refugiați, oamenii de la granița cu Ucraina au cu totul altă părere.

Și asta din cauza faptului căp nu au văzut și nici nu au auzit că ar exista locuri speciale de cazare. Una dintre localnice povestește că e dispusă să primească una sau două familii din Ucraina, în caz de nevoie.