Confidenţialitate

Sistem de încălzire a locuințelor pe bază de biomasă și biogaz într-o comună din Arad, cu bani europeni. Primul proiect de acest fel al unei primării din România | VIDEO

Un sistem de încălzire a locuinţelor având o centrală ce funcţionează cu biomasă şi biogaz este construit în comuna Seleuş, din județul Arad, printr-un proiect în valoare de 8,6 milioane de euro, din care 60 la sută bani europeni, iar dierența de bani din bugetul comunei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Acesta este primul proiect de acest fel al unei primării din România și cel mai mare din comună, după 1990. Centrala va funcţiona cu resturile vegetale ale comunei, cu deşeuri menajere şi, în primul rând, cu plante energetice.

Sursa foto: Primarul comunei Seleuș, Cristian Branc

Sursa foto: Primarul comunei Seleuș, Cristian Branc

Sursa foto: Primarul comunei Seleuș, Cristian Branc

Sursa foto: Primarul comunei Seleuș, Cristian Branc

Sursa foto: Primarul comunei Seleuș, Cristian Branc

Primarul comunei Seleuş, Cristian Branc: „Trebuie să deschidă doar robinetul caloriferului și pot să încălzească și locuințele și solariile”

„Materia primă o s-o cumpărăm de la producătorii locali. Ne trebuie suprafață undeva între 300 și 500 de hectare, în funcție de cât de ploios este anul. Consumă în jur de 60 de tone pe zi stația. Silozul acela care se dădea la vaci, la animale – este practic o tocătură din porumb sau titricale care se presează, fermentează și produce biogazul, care se arde într-un motor termic cu reacție. Cetățenii vor putea renunța la sobe având agent termic la dispoziție. Trebuie să deschidă doar robinetul caloriferului și pot să încălzească și locuințele și solariile”, a explicat primarul comunei Seleuş, Cristian Branc.

Proiectanții consideră că instalația va produce căldură pentru toată comuna Seleuș și parțial pentru 2 orașe invecinate, Pâncota și Ineu. Lucrările, care au început de câteva zile, sunt realizate de către o asociere de trei firme din Oradea, Ungaria şi din Spania.

Reţeaua de conducte termice va avea o lungime de circa 70 de kilometri, iar centrala va fi adusă din Spania şi va fi instalată anul viitor. Proiectul ar trebui finalizat la 31 decembrie 2024.

Sursa colaj foto: Primarul comunei Seleuș, Cristian Branc

Sursa video: Primarul comunei Seleuș, Cristian Branc

Citește și: Spania: Record de temperatură pentru luna decembrie | AUDIO