Confidenţialitate

Singurul candidat la funcția de președinte al Instanței Supreme susține interviu la CSM

Unicul candidat pentru președinția Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea – cea care ocupă funcția de vicepreședinte al instituției – susține interviul a Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătoarea  Iulia Cristina Tarcea asigură interimatul funcţiei de preşedinte, după plecarea Liviei Stanciu la Curtea Constituţională. Ea şa fost singura persoană care s-a înscris pentru ocuparea funcției de președinte al Instanței Supreme

Tarcea are 54 de ani şi a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în 1985. Între 1985 şi 1990 a fost avocat în baroul Ialomiţa. Din 1990 a devenit magistrat la Judecătoria Sector 3, Bucureşti.

Între 1999 şi 2002 a fost director al Direcţiei Agentului Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Integrare Europeană şi Drepturile Omului din cadrul Ministerul Justiţiei.

Între 2002 şi 2004 a ocupat funcţia de Secretar de Stat în Ministerul Justiţiei sub mandatul ministrului Rodica Stănoiu.Din 2004 este judecător la Instanţa Supremă, Secţia Civilă şi Proprietate Intelectuală. Este vicepreşedintele ICCJ din septembrie 2013, fiind numită prin decret prezidenţial pentru un mandat de 3 ani.

Conform ultimei declaraţii de avere, judecătoarea Tarcea deţine un apartament în suprafaţă de 68 de metri pătraţi în Bucureşti, un autoturism Dacia Nova, 177.000 de lei în conturi bancare, a încasat, în anul fiscal 2015, salarii de 247.492 de lei reprezentând indemnizaţia de judecător, plus “drepturi salariale restante”. Acestor venituri li s-a adăugat suma de 3.134 de lei câştigată că urmare a participării în mai multe comisii de examinare din cadrul CSM.