Singura fabrică de sodă calcinată din România îşi opreşte producţia şi anunţă disponibilizări

Singura fabrică de sodă calcinată din România anunţă disponibilizări masive dacă nu va găăsi în scurt timp o soluţie pentru continuarea activităţii.

Este vorba de 500 din cei 600 de angajaţi. Într-o primă etapă, fabrica va opri producţia luna viitoare– după cum anunţă compania într-un comunicat de presă.

Conducerea companiei poloneze spune că nu mai poate ţine fabrica în viaţă după ce singurul distribuitor de abur industrial – CET Govora a mărit preţul la un nivel care nu mai poate fi suportat.

Este vorba de o creştere de 135%, în condiţiile în care – potrivit contractului – preţul trebuia să fie neschimbat până la sfârşitul anului viitor – se arată în comunicatul companiei.

Acesta este motivul pentru care, de pe 18 septembrie, producţia fabricii se va opri. Dacă situaţia va continua pe termen lung, compania se vede nevoită să concedieze 500 de angajaţi. Restul de 100 de angajaţi ar putea fi relocaţi în fabricile din Polonia sau Germania.

CIECH Soda – fostele Uzine Govora – se afla în insolvenţă de 3 ani şi a fost afectată de recenta alunecare de teren de la mina Alunu.

Iar CET Govora a oprit încă de acum 2 luni furnizarea aburului.

Compania poloneză spune, însă, că încearcă să găsească o soluţie. O posibilitate ar fi să aibă propria sursă pentru abur, eventual, în cooperare cu parteneri externi.

Pentru început – fabrica va intra în conservare.

CSR rămâne deschisă negocierilor cu CET dar în același timp derulează o analiză profundă și în detaliu a conservării fabricii din România, în vederea unei posibile reluări a producției în viitor. Deciziile privind aceste aspecte vor fi luate până la sfârșitul acestui an.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS