Confidenţialitate

Sindromul Cushing şi corticosteroizii

Cel mai frecvent simptom este creșterea în greutate, cu depunerea de grăsime în zona feței și trunchiului. Pielea devine subțire, apar vergeturile și acneea, iar fața se înroșește.

Pacienții cu sindrom Cushing sunt ușor iritabili, anxioși și pot fi chiar depresivi. Pot dezvolta hipertensiune arterială, diabet zaharat și osteoporoză.

Diagnosticul este confirmat prin dozările hormonale din sânge și urină.

Una dintre cauzele acestui sindrom este consumul de lungă durată al medicamentelor corticosteroide prescrise pentru diverse afecțiuni cronice.

Corticosterozii sunt hormoni secretați în mod normal în corpul nostru. Influențează metabolismul grăsimilor, controlează nivelul glicemiei, reglează cantitatea de fluide din organism și au rol antiinflamator.

Pot fi folosiți și ca medicament în tratarea erupțiilor cutanate, alergiilor, dar și bolilor cronice precum astmul bronșic, lupusul sistemic sau poliartrita reumatoidă.

În timpul tratamentului indelungat cu corticosteroizi, pot apărea simptomele sindromului Cushing asociat cu obezitate, osteoporoză și hipertensiune arterială.

Consecințele pot fi controlate, medicul reducand gradat dozele de hormoni prescrisi.

Dacă medicația se întrerupe brusc viața este pusă în pericol, scăzând sever tensiunea arterială.

Administrarea unui tratament cu corticosteroizi impune respectarea unui regim alimentar fără sare. Este de ajuns o abatere minoră de la regim și apa se va acumula în organism în exces.