Sindicatele și Ministerul Muncii dezbat legea salarizării unitare

Sindicatele sunt aşteptate, de astăzi, la Ministerul Muncii pentru discuţii pe marginea proiectului de salarizare unitară în sistemul bugetar.

Primii invitaţi sunt reprezentanţii angajaţilor din Sănătate şi Ordine Publică.

Ministrul Olguţa Vasilescu declara, în weekend, că veniturile până la pragul de 4.000 lei ar urma să se dubleze, iar cele care depăşesc acest nivel să se majoreze cu 45%. Majorările se vor realiza în trepte în următorii ani.

Luna trecută, aceeaşi Olguţa Vasilescu spune că legea salarizarii unitare va separa salariile de indemnizatii şi ar putea fi asumată de coaliţia majoritară în Parlament.

Secretar de stat în Ministerul Muncii, Adrian Dobre a precizat că „avem o piramidă, baza şi mijlocul. Pentru foarte mulţi care sunt în faza de jos vrem să-i ridicăm la mijloc, cei din mijloc mai sus şi cei de la vârf să aibă o stabilitate. Nu putem creşte economic dacă avem oameni care câştigă la limita existenţei. (…) Nici un salariu în minus pentru cei în plată. Nimeni nu trebuie să aibă o temere”.

Consiliul Fiscal atrage atenţia că executivul condus de Sorin Grindeanu va fi nevoit să ia măsuri, dacă cifrele bugetare vor arăta la fel de rău după primele trei luni ca la finele lunii ianuarie. Veniturile au fost în scădere, pe fondul unei slabe colectări. O rectificare bugetară, posibilă în vară, ar permite reducerea cheltuielilor sau creşterea veniturilor, care oricum sunt cele mai mici din Europa, după cum spune preşedintele Consiliului Fiscal. Ionuţ Dumitru consideră, totodată, că nu este posibilă aplicarea unei cote diferenţiate reduse de impozitare, începând din ianuarie 2018, aşa cum este prevăzut în programul de guvernare al PSD.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS