Confidenţialitate

Sindicatele: OUG 144 mărește automat salariile aleșilor și ale șefilor de instituții

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel Alfa” anunţă că a solicitat convocarea de urgenţă a Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social, ca o condiţie minimală în vederea eliminării conflictelor sociale deschise ce ar putea apărea în urma adoptării Ordonanţei de Urgenţă nr. 144/2018, se arată într-un comunicat de presă al CNS “Cartel Alfa”.

Potrivit CNS “Cartel Alfa”, prin adoptarea Ordonanţă de Urgenţă nr. 144/2018, încă odată Guvernul nu se gândeşte la cetăţeni, ci numai la aleşi. Sindicaliştii condamnă faptul că Ordonanţă de Urgenţă nr. 144/2018, adoptată în timpul sărbătorilor şi fără nicio consultare prealabilă cu partenerii sociali, cuprinde măsuri de îngheţare a drepturilor celorlalte categorii de personal bugetar.

CNS “Cartel Alfa” susţine că aleşii şi persoanele din conducerea autorităţilor publice reprezintă singura categorie de bugetari cărora salariul le creşte automat, cu fiecare creştere a salariului minim, ceea ce constituie o discriminare faţă de ceilalţi salariaţi bugetari.

Sindicaliștii de la Cartel Alfa spun că indemnizația ministrului Eugen Teodorovici se mărește de la 1 ianuarie cu 1.890 de lei, ca urmare a creșterii salariului minim pe economie. Sindicaliștii amenință cu proteste la început de an, nemulțumiți de Ordonanța 144.

O altă discrepanţă extrem de gravă pe piaţa muncii din România este determinată de blocarea negocierilor colective prin efectele legii 62 a dialogului social, nemodificată din 2011 în ciuda angajamentelor repetate şi solicitărilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi ale Comisiei Europene, susţine CNS “Cartel Alfa”.

De asemenea, îngheţarea punctului de pensie până în septembrie 2019 şi adoptarea unei legi a pensiilor care va genera discriminări între salariaţii care au contribuit diferit dar vor avea pensii identice, distrugerea pilonului II de pensii sunt alte motive de nemulţumire în rândul salariaţilor şi pensionarilor, adaugă sindicaliştii.

Ordonanţa de Urgenţă cu numărul 114/29 decembrie 2018, adoptată de Guvern pe 21 decembrie, privind noile măsuri fiscal-bugetare care vor intra în vigoare la 1 ianuarie a fost publicată, sâmbătă, în Monitorul Oficial.

Actul normativ instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi de telecomunicații, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar.

În energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri iar în telecom această contribuţie este de 3%. Totodată, preţul gazelor şi al energiei electrice va fi plafonat la 68 lei/MWh în perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022, iar ANRE va elabora în ianuarie o metodologie în acest sens.

Totodată, Guvernul a decis impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi “taxă pe lăcomie”. Pentru sectorul bugetar, actul normativ prevede majorarea salariilor cu 25% din diferenţa dintre ce primesc acum şi ce este prevăzut în Legea salarizării pentru anul 2022.

Mediul de afaceri din România a criticat, la unison, măsurile instituite prin această ordonanţă, arătând că acestea vor avea un impact puternic asupra activităţii tuturor agenţilor economici din ţară.