Sindicatele din învăţământ vor iniţia procedura de executare silită a şcolilor ieșene

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi a anunţat că va iniţia în următoarele zile procedura de executare silită a şcolilor ieşene, pe motivul neacordării integrale a restanţelor salariale obţinute de profesori prin sentinţe judecătoreşti.

Este vorba despre restanţele salariale din perioada 2008-2011.

Sumele respective au fost obţinute de către cadrele didactice prin hotărâri definitive ale instanţelor de judecată.

Laviniu Lăcustă, Liderul USLIP Iaşi, a spus că suma care trebuia alocată judeţului Iaşi pentru stingerea datoriilor către profesori se ridică la 13 milioane de lei, dar că de la buget s-au alocat doar 8,6 milioane de lei.

Media alocării este de 64,7 la sută, iar acest procent este scandalos şi jignitor. Este inadmisibil ca sume relativ mici de bani cuvenite profesorilor să fie eşalonate pe o perioadă de şase-şapte ani. Asta, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii au găsit 500 de milioane de euro pentru plata pensiilor speciale. Vom iniţia procedura de executare silită a tuturor unităţilor şcolare în cauză din judeţul Iaşi. Sunt 218 de unităţi de învăţământ”, a declarat liderul USLIP Iaşi.

El a precizat că în cazul în care banii vor fi acordaţi profesorilor în 2018 şi 2019, sumele vor fi impozitate, potrivit modificărilor la Codul Fiscal.

USLIP Iaşi este cel mai mare sindicat al profesorilor din judeţul Iaşi, având aproape 9.000 de membri.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS