Confidenţialitate

Sindicatele din Învățământ nu renunță la proteste

Sindicatele din Învățământ nu renunță la protestele anunțate pentru săptămâna viitoare, deși guvernul a anunțat majorări de salarii pentru cadrele didactice.

E prea puțin – spun sindicaliștii. Ei vor picheta de luni prefecturile și Ministerul Educației, dar nu exclud nici greva generală.

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simeon Hăncescu spune că mărirea de 7 % – anunțată de Guvern – ar fi, de fapt, de sub 4% , iar această creștere e prea mică pentru a face o diferență , în condițiile în care profesorilor li s-a promis că în 2022 vor atinge maximul în grila de salarizare.

Potrivit președintelui FSLI, profesorii ar urma să primească în plus 65 de lei:

O indexarea a salariilor sub 4 % este de neacceptat. În orice țară normală, indexările trebuie să acopere cel puțin inflația. Ori, la noi, puterea de cumpărare a celor din învățământ va avea mult de suferit. Vine o iarnă grea. Ne uităm ce se întâmplă cu prețurile la gaze naturale și la energie electrică. Vor fi oameni care vor scoate din buzunar 800-1.000 de lei pentru întreținere. Cum se va descurca un profesor care are salariul 2.020 de lei și va mai lua 60 de lei la salariu? 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reprezentatul cadrelor didactice spune că, în aceste condiții, protestele anunțate vor continua.

De-ocamdată, vor fi  acțiuni de stradă. Acum sunt niște restricții legate de numărul de participanți. Dar oamenii sunt hotărâți să ajungă chiar și la grevă generală, se va ajunge la situația neplăcută de a se închide școlile – spune Simeon Hăncescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicatele acuză Guvernul că, pentru a 11-a oară, se amână alocarea pentru Educație a procentului de 16 % din PIB.