Confidenţialitate

Sindicate: Zeci de mii de bugetari vor primi salarii scăzute

Unii bugetari, cei mai mulți în funcții de conducere, vor primi cu 30-40 la sută mai puțin – susțin sindicatele, în timp ce, senatorii și deputații au primit deja indemnizații majorate cu aproximativ 800 de lei.

Liderul sindical al funcționarilor publici, Sebastian Oprescu, a declarat pentru Europa Fm, că aproximativ 22.000 de angajați din mai multe ministere ar putea avea veniturile scăzute.

Reducerile ar fi rezultatul aplicării noii legi a salarizarii și a transferului contributiilor de la angajator la angajat.

Cele mai mari reduceri le vor simti angajatii din Ministerul Afacerilor Externe.

Cei care au venit nou în sistem nu pierd, ci câștigă undeva la 2-3%.

Președintele Sindicatului funcționarilor publici, Sebastian Oprescu:

„Sunt o seamă de ministere care în momentul de față pentru funcționarii publici, dar nu numai pentru funcționarii publici ci pentru contractuali, au o pierdere salarială – după calculele noastre de astăzi – 22 mii de oameni pierd la salarii. Cea mai mică peirdere e într-adevăr 5-10%, cea mai mare pierdere este 40%”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicaliștii amenință că după ce vor primii salariul vor ieși în stradă.

„Începând cu ziua de 15-16 ale lunii vor apărea acțiuni de protest spontane – și nu numai spontante și organizate de către organizațiile sindicale – pentru că părarea este mare și este exprimată în momentul în care iei salariul”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Salarii mai mici vor primi și cei care o ocupă funcții de conducere în domenii precum asistență socială și direcții de sănătate publică. Ar fi afectați circa 5.000 de persoane.

Presedintele CNSLR-Frăția, Leonard Bărăscu:

„Sunt foarte mulți colegi cu funcții de conducere care vor pierde. Șefii din centrele din asistența socială, din DSP pierd funcționarii publici, garantat. Aici se ajunge până la 800-900 de lei. Apoi avem colegii noștri, asistenții medicali, din medicina legală și ei având salarii mai mari înainte – aproape duble- pentru că astea erau sporurile. Pierd directorii de îngrijiri, puțin, dar pierd. Și nu în ultimul rând, pierd directori economici din spitale”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul sindical recunoaște că la negocierile de anul trecut cu Mihai Tudose premierul de la accea vreme nu s-a discutat despre situația salariilor mari.

„Poate și greșeala noatră sau nu am luat în calcul salariile acestea foarte mari pentru că ele nu rămân în calcul și trebuie să se încadreze cu grila. Normal nu este să piardă, nu neapărat din punct de vedere sindincal, Dar omenește vorbind, un drept câștigat îl primești și îl merită din plin toattă lumea care este acolo. Asta fost legea. Sunt niște pierderi care ne deranjează chiar dacă numărul de colegi îl reprezintă foarte puțin”. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă salariile mai multor categorii de bugetari scad, cele ale parlamentarilor cresc.

Pentru luna trecută, senatorii și deputații au primit indemnizații majorate cu aproximativ 800 de lei, ceea ce înseamnă 10%, ca urmare a creşterii salariului minim la 1.900, scrie mediafax.ro.

Astfel, indemnizaţia netă a unui parlamentar simplu, care nu deține nicio funcție în Legislativ, a ajuns la aproape zece mii de lei, faţă de 9.143 lei luna trecută.

Și asta pentru că indemnizațiile senatorilor și deputaților se calculează înmulțind salariul minim, în prezent de 1.900 de lei, cu nouă, coeficientul stabilit anul trecut prin legea salarizării unitare.

Cert este că la demnitari, de la președintele țării la aleșii locali, creșterea este mai mare decât cea aplicată la bugetari.