Confidenţialitate

Sindicaliștii reclamă că autoritățile vor să taie sporurile bugetarilor în mod netransparent | AUDIO

În plus, sindicaliștii susțin că nu au fost chemați la discuții pe această chestiune. Liderii Cartel Alfa atrag atenția că ar trebui verificat modul în care se aplică prevederile privind acordarea acestor sporuri.

Reacția sindicatelor vine după ce premierul Florin Cîțu a amenințat miniștrii că, dacă nu reduc ei singuri cheltuielile cu veniturile angajaților, le taie el, prin Legea bugetului.

Într-o interveție la Europa FM, președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune că orice reducere de venituri, indiferent dacă este vorba de salarii sau sporuri, nu se poate face decât cu respectarea legilor în vigoare și după parcugerea unor pași, printre care se află și adoptarea unor noi acte normative:

„Nu se poate tăia nimic fără să existe o bază legală, iar baza legală înseamnă că trebuie să existe o organigramă aprobată, care să justifice reducerea numărului de personal respectiv, dar organigrama aprobată înseamnă un anumit interval de timp.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Premierul a cerut mai ales reducerea sporurilor acordate bugetarilor și a condiționat această economie de adoptarea bugetului pe acest an, mult întârziată.

Bogdan Hossu atrage atenția că multe sporuri au fost acordate pentru că statul nu asigură angajaților de la stat condiții normale de muncă:

„Ce înseamnă condiții de muncă: printre altele e ca spațiul alocat să fie de cel puțin 8 metri cubi de fiecare lucrător care lucrează, să aibă condiții care să nu aibă radieri de la diferitele utilaje pe care le au în structură.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Știrile Europa FM au cerut un punct de vedere și din partea unui avocat, specializat în dreptul muncii. Adrian David crede că Guvernul ar putea renunța doar la bonificații precum cele pentru îndeplinirea unor planuri de amenzi.

Dacă va taia și din alte venituri ale bugetarilor peste noapte, Guvernul riscă procese în masă pe care ar putea să le piardă și care vor costa ulterior, statul și mai mult, mai spune avocatul Adrian David:

„Propunerile miniștrilor pot îmbrăca ulterior o formă legală, sub forma ordonanței sau a unei legi. Asta trebuia să existe deja în programul partidelor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.