Confidenţialitate

Sindicaliștii din alimentație spun că unii angajați nu au fost incluși în legea de creștere a salariului și cer OUG pentru a îndrepta situația | AUDIO

Apar primele divergențe după anunțul guvernului legat de creșterea salariului minim brut în agricultură și în industria alimentară. Sindicatele din alimentație susțin că aproximativ 10.000 de angajați sunt omiși de la creșterea promisă de autorități.

Personalul din sectorul sucurilor de fructe și legume, al berii, al apei minerale, precum și cei din domeniul pisciculturii nu se încadrează la majorarea salarială de 3.000 de lei brut, decisă de coaliția PSD-PNL-UDMR, susțin reprezententații Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară.

Bogdan Frumosu, președintele Sindalimenta, a explicat pentru Europa FM că proiectul de lege trecut de Camera Deputaților ia în calcul doar personalul care se ocupă cu prelucrarea mâncării, a cărnii, a peștelui și a produselor de brutărie, printre altele:

„Nicio clipă nu s-a discutat altceva decât industria alimentară. Prin industria alimentară se înțelege absolut tot ce se produce și ce se consideră dacă putem spune aliment, apa minerală spunem nu e aliment. În totalitatea ei, industria alimentară funcționează pe codul CAEN 10 și pe codul CAEN 11. În codul CAEN 11 sunt băuturile ne-alcoolice care înseamnă apă minerală, sucuri carbogazoase, sucuri naturale din fructe și legume și producția de bere. De ce au fost lăsați acești angajați și nu s-a luat în calzul și codul CAEN 11?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicaliștii cer Guvernului să o ordonață de urgență care să modifice proiectul inițial:

„Efectele negative care pot fi generate de această situație sunt deosebite. Inclusiv în sucuri, inclusiv în bere, forța de muncă nu prea mai stă, pleacă. Cred că singura soluție ar fi ca guvernul să dea o ordonanță să îndrepte această situație.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Creșterea salariului minim brut din industria alimentări și agricultură a fost inclus de guvern în programul „Sprijin pentru România”, anunțat săptămâna trecută. Legea urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Foto: Shutterstock