Confidenţialitate

Sindicaliștii ambulanțieri, chemați la discuții la Ministerul Sănătății. „Sunt ambulanțe de peste 10 ani, cu peste 1 milion de km, vom intra în blocaj tehnic”

Aflați în prag de proteste, sindicaliștii Federației Ambulanța au fost chemați, marți dimineață, la Ministerul Sănătății pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă serviciile publice de ambulanță.

Anul acesta nu s-a făcut nicio achiziție de ambulanțe și ar fi nevoie de 4.000 de astfel de vehicule, a spus la Europa FM, Gheorghe Chiș, președintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România. El a menționat că Departamentul pentru Situații de Urgență trebuia să se ocupe de achiziția acestor ambulanțe:

„Avem o mare problemă cu dotarea de ambulanțe. Ne deranjează că în acest an nu a făcut nimic, deși era un contract vă multianual cadru, pe patru ani de zile, a expirat acum în noiembrie și din păcate nu s-au făcut achiziții de ambulanțe ținând cont și știind că serviciile de ambulanțe se confruntă cu o problemă destul de critică. Ar fi fost vorba de 4.000 de ambulanțe, ambulanță cu medic tip C, tip B cu asistent medical și tip A cu doi ambulanțieri doar pentru transport.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În prezent, doar 25% dintre ambulanțe îndeplinesc cerințele legale, spune Gheorghe Chiș:

„ Restul sunt ambulanțe peste 10 ani, ambulanțe la 1 milion de kilometri ba mai mult, care nu oferă pacientului condițiile cât de cât normale să zicem dacă nu optime pentru asistența medicală de urgență și bineînțeles cchiar nici echipajului medical pentru că siguranța echipajului medical este foarte importantă și a pacientului dacă are pacient. Anul viitor, serviciul de ambulanță, din vară, va intra într-un blocaj tehnic pentru că nu mai avem posibilitatea să asigurăm asistența medicală de urgență cu acele ambulanțe care sunt depășite.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O altă nemulțumire este legată de salarizarea asistenților de pe ambulanță. Liderul sindical Gheorghe Chiș susține că încă din 2019 ar fi trebuit să crească salariile acestora:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Angajații serviciilor publice de ambulanță vor protesta marți, pe 22 noiembrie, în fața Departamentului pentru Situații de Urgență, a MAI și a Ministerului Sănătății și speră că vor fi chemați la negocieri și că se vor găsi soluții la problemele pe care le întâmpină.

Citește și: Ministrul Sănătății: Criza energetică forțează spitalele să plătească facturile din banii destinați pentru tratamente | AUDIO