Confidenţialitate

Gafa Ministerului Sănătății: A anunțat data examenului pentru medicii urgentiști cu 15 minute înainte să aibă loc. „De 3 zile verificăm” | AUDIO

Bătaie de joc la examenul de specialitate, secțiunea Medicină de Urgență, miercuri dimineață. Ministerul Sănătății a anunțat la ora 10:45 că la ora 11:00, așadar cu doar un sfert de oră înainte, că examenul are loc în cele două centre: cel de la București și cel de la Târgu Mureș. Numai că unii medici nici măcar nu erau prezenți, de vreme ce Ministerul nu a anunțat din timp data și ora examenului. În această după amiază, Ministerul Sănătății a anunțat sec că toți cei 92 de candidați au fost informați că examenul se va desfășura astăzi, fără să precizeze și când anume au fost anunțați.

UPDATE 16:07. Reacția Ministerului Sănătății

„Pentru corecta informare a populației, Ministerul Sănătății face următoarele precizări în legătură cu examenul pentru obținerea titlului de medic specialist în Medicină de Urgență:

Examenul de medic specialist în specialitatea Medicină de Urgență se desfășoară diferit față de celelalte specialități medicale la care se desfășoară examen în această sesiune. Metodologia separată a fost elaborată în anul 2012 de Departamentul pentru Situații de Urgență și Ministerul Sănătății.

Toți cei 92 de candidați au fost informați că examenul se va desfășura în prima zi a perioadei anunțate, respectiv, 12.10.2022.

Examenul a avut ca locații anunțate de desfășurare: București (Spitalul Clinic de Urgență București) și Târgu Mureș (Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș).

Listele cu candidații repartizați la cele două centre au fost publicate în data de 10.10.2022.

Comisiile de examen, care pot fi comunicate conform metodologiei cu maxim 24 de ore înainte, au fost publicate pe site-ul Ministerului Sănătății înainte de începerea probei, la ora 10.45. Președinții și membrii comisiilor de examen au fost notificați anterior și erau prezenți la cele două locații menționate.

Cunoașterea componenței comisiilor nu influențează desfășurarea probelor de examen”, a anunțat ministerul Sănătății.

Știre inițială

Ore întregi, cei implicați, medici candidați și examinatori, profesori universitari, au dat refresh la site-ul Ministerului, pentru a afla când pot da examenul de specialitate care are 400 de întrebări și care va dura câteva ore.

În București, dis de dimineață, zeci de medici rezidenți s-au prezentat la centrul de examinare, deși Ministerul Sănătății nu anunțase încă ziua și ora examenului în urmă căruia doctorii ar urma să devină specialiști în medicină de urgență în unitățile de profil.

De ce au venit totuși la centru, și ei și examinatorii, ne explică Președintele Comisiei de Contestații la acest exemen, medicul Diana Cimpoieșu:

„În ceea ce privește medicina de Urgență există un ordin separat al Ministerului Sănătății care prevede desfășurarea rezidențiatului în centrele de rezidențiat și modalitatea de examinare. Examenul scris este prevăzut în prima zi a acestei perioade, perioada începe de astăzi.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicii știau și ei asta, dar pentru că Ministerul Sănătății nu afișa oficial data examenului, nu s-au prezentat. Unii au acceptat să vorbească la Europa FM, exprimându-și revolta fără margini:

„Noi de două zile, de trei zile asta facem, verificăm site-ul la fiecare jumătate de oră.

-Ce se întâmplă cu cei care, nefiind anunțată data oficială a examinării, nu s-au prezentat?

Probabil vor pierde examenul sau habar n-am, nu știu ce se va întâmpla cu colegii care nu sunt aici.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După acest apel, la ora 10.32 l-am întrebat pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ce se întâmplă. După 16 minute, Alexandru  Rafila ne-a răspuns că anunțul mult așteptat tocmai fusese publicat și ne-a trimis linkul aferent.

Reacția medicilor:

„În bătaia de joc cu care ne-a obișnuit domnul ministru. Ne-a detașat în timpul rezidențiatului peste noapte, acum, la ora 10.45 se afișează data examenului în aceeași zi la ora 11.00, deci cu 15 minute înainte de examen se afișează data și ora examenului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Așadar la ora 11.00, medicii au fost băgați în săli. Dar examenul nu a putut începe pentru că la București de exemplu, comisia a decis să-i aștepte pe cei 3 medici din Galați care nefiind publicată data examenului, nu au plecat către București.

Două surse medicale au precizat pentru Europa FM că imediat după ce Ministerul Sănătății a publicat data examinării și ora, cei 3 medici rezidenți din Galați au pornit în viteză către centru de examinare de la București.

Medicul șef de la UPU Iași, Diana Cimpoieșu, spune că, de obicei, examenul la specializarea Medicină de Urgență are loc mai mereu în prima zi a sesiunii de exemene pentru medici.

„Examenul scris este prevăzut în prima zi a acestei perioade, perioada începe de astăzi și se derulează conform calendarului Ministerului Sănătății timp de o lună. Aproape întotdeauna, istoric vorbind, noi am dat în primele zile și candidații sunt în două centre: sunt în București și în Târgu Mureș. A fost publicat în acest moment pe site-ul Ministerului și comisia de examen, eu sunt președintele comisiei de contestații, sperăm să nu fie contestații.

-Dar acest anunț a fost făcut cu câteva minute înainte de începerea examenului…

Da, publicarea pe site-ul Ministerului Sănătății este făcută de către Ministerul Sănătății.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Toată această situație are loc în contextul în care medicii de urgență lucrează în Unitățile de Primiri Urgență care, operațional, sunt organizate de Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat.

Examenul și salariile sunt în sarcina Ministerului Sănătății, condus de Alexandru Rafila.

Surse oficiale au precizat pentru Europa FM că este pentru a treia oară în ultimele luni când medicii din sistemul de urgență sunt puși în situații la limită din cauza Ministerului Sănătății.

Citește și: Ministerul Sănătății lucrează la un program prin care vaccinarea antigripală să se facă și în anumite farmacii, anunță ministrul Rafila | AUDIO

Foto: Shutterstock