Simona Halep și Ion Caramitru vor deveni cetățeni de onoare ai Bucureștiului

Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei urmează să fie conferit sportivei Simona Halep, precum şi actorului Ion Caramitru, conform unor proiecte de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu General al Municipiului Bucureşti.

Conform expunerii de motive ataşată primului proiect, iniţiat de consilierii generali PNL, în ultima perioadă, performanţele sportivilor români sunt din ce în ce mai rare pe plan internaţional.

„Lipsa de implicare şi susţinere a autorităţilor, atât centrale cât şi locale, în dezvoltarea şi întreţinerea bazelor sportive, în finanţarea şi funcţionarea cluburilor sportive pentru copii şi juniori şi în atragerea tinerei generaţii către sport a condus la reducerea masivă a practicării sportului de către copii, cu consecinţe în reducerea ariei de selecţie pentru sportul românesc de performanţă. În acest context, performanţa Simonei Halep de a ajunge numărul 1 în clasamentul Women’s Tennis Association şi de a ridica numele României pe locul 1 în tenisul mondial este cu atât mai importantă”, se arată în documentul amintit.

Expunerea de motive privind acordarea titlului de cetăţean de onoare lui Ion Caramitru este semnată de primarul general, Gabriela Firea.

Aceasta relevă faptul că Ion Caramitru, actor de teatru şi film, dar şi regizor, deţine funcţia de preşedinte al UNITER din anul 1990 şi de director al Teatrului Naţional din Bucureşti din anul 2005.

„Talentul şi dăruirea sa au fost recunoscute cu premii în domeniul de activitate: Premii de interpretare în Teatrul Românesc – 1975, 1979, 1981, 1985, Premiu Revistei Cinema pentru interpretare, 1976, Premiul Asociaţiei Cineaştilor, 1980, Premiul Special al Juriului pentru rolul principal din filmul ‘Luchian’, la Festivalul Naţional al Filmului, Costineşti, ‘Meritul Academic’ acordat de Academia Română, 2012, 2013”, menţionează sursa citată.

Totodată, Ion Caramitru a fost distins cu titlul de ambasador Shakespeare în România, oferit de Consiliul Britanic, cu ocazia Anului Shakespeare – 400. În 1995 a primit titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic, pentru activitatea culturală româno-britanică şi a fost decorat de Regina Elisabeta a II-a. AGERPRES/(AS – autor: Irinela Vişan, editor: Georgiana Tănăsescu)

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS