Confidenţialitate

Simona Halep: ”Este o împlinire profesională pe care am așteptat-o de foarte mult” | INTERVIU EXCLUSIV

Într-un interviu acordat în exclusivitate Europa FM, difuzat joi în DeșteptareaSimona Halep mărturisește că accederea în vârful ierarhiei mondiale a tenisului mondial feminin reprezintă o împlinire profesională pe care o aștepta de mult.

”Pot să spun că am conștientizat din prima clipă când am fost pe teren ceea ce se întâmplă, pentru că am avut destul de multe șanse să devin numărul 1, dar le-am pierdut. Însă, în viața de zi cu zi nu prea s-a schimbat mai nimic. Însă, în interiorul meu s-a schimbat, într-adevăr. Este o împlinire profesională pe care am așteptat-o de foarte mult. Mă simt mult mai liniștită, dar totodată, asta e un pic ciudat. Pot să spun că la a doua zi de când sunt numărul 1 mă simt mult mai motivată”, spune Simona Halep, la Europa FM.

Filip Standavid a stat de vorbă cu jucătoarea devenită din această săptămână noul număr 1 mondial și a descoperit care este următorul pas pe care vrea să-l facă Simona Halep.

Mulți atleți sportivi de performanță spun că le e mai greu să gestioneze un moment precum o victorie, un succes de felul acesta, decât o înfrăngere. Tu cum gestionezi situația ?

Momentan nu am avut încă posibilitatea să joc meciuri, să joc turnee. E prea din scurt ca să pot să spun dacă simt o presiune mai mare, însă în momentul acesta nu simt. Chiar m-a relaxat un pic și, cred eu, după cum mă cunosc, că o să fie mai bine decât a fost anul acesta.

A ajutat și faptul că ai trecut în premieră de Maria Șarapova și apoi de Elena Ustapenko?

Chiar m-am gândit acum câteva zile că sentimentul după ce am câștigat contra Mariei a fost parcă un pic diferit, dar tot atât de profund. M-am bucurat nespus de mult. A fost chiar o bătălie cu ea de lungă durată. Multe meciuri fiind aproape, multe meciuri importante, pe care nu am reușit să le câștig. Acum parcă a fost așa, o împlinire că am putut să câștig cu ea.

Chiar ea spunea la un moment dat că „Da, este adevărat că până acum trecut de 7 ori de Simona, dar meciurile au fost foarte strânse”. Ce a fost diferit de data asta?

Nu știu. Poate eu am fost mai motivată. Chiar înainte de meci m-am gândit la meciul cu Serena, pe care l-am avut la Singapore. Atitudinea mea a fost mult mai hotărâtă. Și după meciul de la US Open am simțit că dacă o să progresez la serviciu am o mare, mare șansă contra ei. Și așa a și fost de data aceasta.

Atât să fi fost diferit față de meciurile precedente cu Șarapova sau mai e ceva pe acolo?

Eu cred că în mare parte serviciul, jocul meu, bineînțeles, pentru că am jucat un meci destul de solid contra ei de data aceasta și mental. Mental am privit altfel meciul și am avut mai multă încredere în mine că pot să câștig contra ei.

În condițiile acestea te-aș întreba și care este rolul lui Andrei Pavel, proaspăt cooptat în echipa ta de tehnicieni?

Înainte de US Open am vorbit cu el să facă parte din echipa mea. Împreună cu Darren am hotărât acest lucru. Darren a fost mai mult cu ideea să schimb un pic și vocea și stilul de antenament și sfaturile. Ei îmi spun același lucru, însă diferit, fiecare pe felul lui. Andrei are rol de antrenor în echipa mea, însă Darren este principalul antrenor. Așa am hotărât de la început. Cu Andrei a fost o perioadă de probă. Și acum după ce voi termina Singapore voi avea o discuție cu el să vedem dacă și el își dorește să continue. Eu mi-aș dori.

Deci Darren Cahill rămâne la manșă cum ar veni? El este tehnicianul?

Exact cum a fost până acum. Nu s-a schimbat nimic.

Spuneai și tu Simona, vine foarte curând Turneul Campioanelor. Ai un avans de 40 de puncte față de Garbine Muguruza și spunea și ea, la scurtă vreme după ce a aflat că ești numărul 1 mondial, că va face și ea efortul să revină pe prima poziție. Cine crezi tu că va fi numărul 1 la sfârșitul anului?

Este foarte greu să vă spun pentru că turneul de la Singapore va decide acest lucru. Depinde de ceea ce o să facem. Nu doar noi două, cât și celelalte care sunt pe 3 și pe 4. Punctajul este apropiat în momentul acesta și nu se știe ce se va întâmpla. Însă, cum a spus și ea, și eu, și cred că și celelalte, vom lupta să terminăm anul pe locul 1. Contează mult mai mult acest lucru. Este mult mai frumos să terimini anul pe 1.

Adevărul e că este o închesuială în top 10 dacă te uiți pe clasament, încât mai oricine ar putea să fie numărul 1, nu ?

Da. Eu am spus de câteva luni, după ce Serena s-a retras la monentul acesta din tenis, am spus că oricine din top 10 are o șansă să fie chiar pe primul loc, pentru că valorea este apropiată acum. Nu mai este, și nu o să mai fie prea curând, o jucătoare care să domine cum a făcut Serena, după părerea mea.

Ai revenit în România după Wuhan și Beijing, drept urmare ai și schimbat fusul orar. Doar ca să sărbătorești acasă sau au fost și alte rațiuni acolo ?

Pur și simplu am venit ca să mă odihnesc. Eu acasă mă odihnesc cel mai bine și, bineînțeles, să mă întâlnesc cu familia, cu apropiații. Să pot să-mi iau o nouă enegrie, să spun așa, pentru Singapore. Nu va fi ușor pentru că după această întâmplare oricine s-ar relaxa un pic. Însă, simt că sunt ok, chiar m-am antrenat deja un pic. Am venit strict pentru sănătatea mea, să mă odihnesc și să fiu din nou cu energie.

Tot acasă e mai bine, pe românește.

Da.

De Crăciun vii în țară sau așteptând Australian Open te pregătești la fața locului sau în apropiere?

Nu, după Singapore voi veni în țară și voi avea 3 săptămâni, sau chiar 4, de vacanță.

Pe care dintre jucătoarele mai tinere din circuit n-ai prefera să o întâlnești?

Este o întrebarea destul de dificilă pentru că nu știu cine mai este tânăr și cine nu mai este tânăr. Și Muguruza, din punctul meu de vedere, este tânărără. Are 23 de ani, dacă nu mă înșel. Svitolina este tânără. Dar am jucat destul de des contra lor.

Ostapenko este o copilă.

Ostapenko, da, este chiar și mai tânără. Însă, acum am jucat contra ei, am văzut că pot să câștig. Și la Roland Garros am fost foarte aproape. Nu pot să spun că este cineva de care mi-e teamă acum în clasament. Chiar dacă e tânără, chiar dacă este mai puțin tânără.

Mai devreme sau mai târziu și Serena o să revină în turnee. Cum crezi că ar putea să fie primul meci cu ea?

Nu știu ce să vă spun. Este deosebit ceea ce face ea. A născut, are o fetiță foarte drăgălașă. Chiar am vorbit cu ea și m-a felicitat. Și eu am felicitat-o pentru ceea ce a făcut. Însă, eu o aștept, pentru că mereu am admirat-o, să vedem cum o să se descurce de acum încolo, pentru că ce a făcut ea până acum este extraordinar.

Îmi închipui că orice meci cu Serena Williams ar trebui să fie cam la nivelul acelui meci din Singapore în care ai și luat un set la 0.

Da, bine. Acum nu știu dacă o să se mai întâmple treaba asta, însă eu rămân cu amintirea de acolo și mi-e suficient. Dar, de fiecare dată când joc contra ei, am început să-mi doresc tot mai mult să câștig.

Spuneai că ați vorbit acum recent. Ați vorbit la telefon? Ai povestit la un moment dat că îți trimisese un mesaj și că ți-a fost rușine să o feliciți atunci când a născut.

A fost pe Instagram. Mi-a scris exact când am devenit numărul 1. M-a felicitat, iar eu i-am spus că da, mi-am dorit să îi dau mesaj, dar am fost puțin timidă. Eu pe  circuit nu vorbesc foarte mult cu ea. Ne salutăm, vorbim, dar normal. Și nu mi-am permis să iau numărul ei să îi scriu. Nu m-am gândit să îi scriu pe Instagram. După aceea am intrat în vorbă și mi-a spus niște cuvinte foarte frumoase.

Deci ați schimbat niște mesaje?

Da.

Nu ați stat de vorba la telefon sau ceva de felul ăsta?

Nu.

Tot de curând declarai, la revenitea în țară, că ai muncit 22 de ani ca să ajungi în punctul acesta. O să-ți încurajezi copiii să facă tenis de performanță?

E greu să spun că da, dar e greu să spun și că  nu. Mi-aș dori foarte mult, dacă o să am o fetiță, să o dau la tenis, pentru că este un sport foarte frumos. Cu siguranța va face tenis chiar dacă va fi fetiță, chiar dacă va fi băiețel. Însă  nu știu dacă de performanță. Trebuie să îi placă foarte mult și trebuie să fie hotărâtă să facă anumite sacrificii pentru acest sport.

Presupun că nu o să o/ îl silești dacă nu se leagă lucrurile?

Nu. Niciodată. O să își aleagă ceea ce își dorește să facă.

Te-ai gândit în acești 22 de ani de muncă vreodată să te retragi?

Nu. Niciodată nu am avut acest gând. Bineînțeles că au fost momente foarte grele pe care toți sportivii le au, însă niciodată nu am spus să mă las de tenis.

Ai vreo superstiție înainte de meci sau în cursul meciurilor?

Eu am. Am două superstiții, însă nu vreau să le spun. Să rămână pentru mine ca să meargă în continuare la fel.