Confidenţialitate

Simona David Crisbășanu, despre „Zburd – Educație prin Coaching” și rezultatele obținute în liceele din România | VIDEO

O conversație despre soluții, programe, proiecte care pot face școlile mai sigure și mai orientate spre misiunea lor principală: aceea de a face educație. Simona David Crisbășanu – vicepreședinta Coaliției pentru Educație – a fost invitata lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”.

Marcel Bartic: Știu că și tu și colegii tăi ați demarat în urmă cu câțiva ani un proiect prin care ați obținut rezultate spectaculoase în licee din România aflate în coada clasamentelor – acolo unde sunt probleme mai mari. Ce înseamnă „Zburd – Educație prin Coaching” și care au fost rezultatele?

Simona David Crisbășanu: „Mă bucur că am prilejul să aduc în atenția ascultătorilor acest exemplu pentru că acest proiect a pornit din nimic, între ghilimele, pentru că el a pornit din pasiunea multor oameni de a se implica în educație. Și dintr-o obsesie a mea care a apărut atunci când am descoperit coachingul și mi-am dat seama că de fapt acei profesori care ne-au influențat în bine aveau aceste abilități de antrenor fără să-și dea seama că se numesc așa. Nici eu nu mi-am dat seama până când, lucrând în mediul de business ca manager, am avur parte de cursuri pe această temă și mi-am dat seama că eu pot să dezvolt aceste abilități și la fel ar putea oricine. Și de atunci a pornit acest vis al meu de a aduce coachingul în școli.

Așa am pornit în 2011 acest proiect în care am selectat 5 licee care aveau promovabilitate redusă la Bacalaureat – sub 20%, unele dintre ele chiar aproape de 0. Eu am lucrat cu un astfel de liceu în București și am format în aceste licee echipe mixte, echipe formate din profesori, elevi și părinți, toți voluntari. Echipele acestea au avut curajul să-și propună să îmbunătățească lucrurile în școlile lor și chiar au reușit, spre surpriza lor și chiar și spre surpriza noastră, pentru că noi ne așteptam la rezultate bune, dar nu chiar atât de bune pe cât s-a dovedit că au putut obține ei. Aceste rezultate au fost de la rezolvarea problemelor legate de violență până la reducerea absenteismului și rezultate mai bune la Bacalaureat”.

Simona David Crisbășanu, despre măsurile luate în licee

Marcel Bartic: Dă-ne 2-3 exemple de măsuri, lucruri pe care le-ați făcut în liceele respective.

Simona David Crisbășanu: „Acest liceu cu care chiar eu am lucrat împreună cu câțiva colegi în București este în zona Obor și la acea vreme avea probleme serioase de violență – poliția venea aproape în fiecare zi. Aveau două-trei incidente pe zi. Aveau o atitudine, la început, aș spune de victimă, dar apoi când am început să lucrăm cu ei și le-am propus să se uite serios la probleme și să-și asume să pot găsi soluții, după ce au avut o perioadă de plângere.

Odată ce au ieșit din perioada asta s-au gândit la ce soluții pot găsi și vreau să spun că acest liceu nu avea un control potrivit. O securitate corespunzătoare la poartă – nu aveau o poartă care să se închidă, așa că au pornit de acolo. Noi avem nevoie să avem un spațiu sigur, așa că ce ar fi să găsim un mod de a avea această securitate asigurată prin: poartă, bodyguard, cartele de acces – nu a mai fost posibil ca oricine să intre în spațiul școlii.

Nu au făcut doar asta: au realizat tot felul de evenimente pentru copii, pornind de la banalul bal al bobocilor și alte lucruri pe care le-au făcut și de Crăciun pentru copii. Ei le-au reluat și copiii, elevii s-au simțit din ce în ce mai aproape de școala lor și nu au mai avut reacțiile pe care le aveau anterior. Ei ne povesteau că mobilierul era într-o stare precară, un afiș pus pe hol nu rezista mai mult de o săptămână, clasele nu arătau foarte bine și atitudinea lor s-a schimbat.

Ca exemplu de inițiativă care a venit de la una dintre clasele de acolo – dirigintă și elevii ei – a fost să-și decoreze ei sala de clasă și pornind de la ideile lor am adus un designer care a discutat cu ei, a făcut un proiect pe baza ideilor lor și elevii cu sprijinul părinților și al unora dintre profesori au avut mai multe weekenduri în care au lucrat la clasa respectivă”.

Urmărește întreaga emisiune „Academia Europa FM” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Profesorul care predă la o școală dintr-un sat din Sibiu și organizează cursuri de limba engleză pentru copiii fără posibilități: Motivația este colectivul de copii din jurul tău | VIDEO