Confidenţialitate

Simfonia a 10-a de Beethoven va fi terminată cu ajutorul inteligenţei artificiale

Simfonia a 10-a începută de Ludwig van Beethoven va fi terminată de o echipă de muzicieni şi programatori care foloseşte inteligenţa artificială.

Proiecte similare au mai fost derulate. Astfel, simfonia a 8-a a lui Schubert a fost, de-asemenea, terminată prin aceleaşi metode.

Proiectul este dedicat aniversării a 250 de ani de la nașterea celebrului compozitor german.

Simfonia a fost începută de Beethoven în timp ce lucra la celebra simfonie 9, care include și Odă Bucuriei. Însă, la moartea compozitorului în 1827, lucrarea consta în doar câteva note și schițe.

Expermientul nu va fi la înălțimea compozitorului german, sunt de părere specialiştii care coordonează experimentul. Ei spun că primele rezultate nu sunt foarte satisfăcătoare, computerul optând pentru sunete mecanice şi repetitive. Dar ultimele încercări – spun ei – sunt ceva mai reuşite.

După finalizare cea de-a 10-a simfonie urmează să fie interpretată de Orchestra Beethoven pe 28 aprilie 2020, la Bonn, locul de naștere al Beethoven. Compozitorul a lăsat doar note incomplete și schițe ale simfoniei la care lucra înainte de a se stinge din viață.