Confidenţialitate

Silviu Vexler, despre materia „Istoria evreilor. Holocaust”: Nu poți combate antisemitismul sau extremismul fără educație | AUDIO

Silviu Vexler – Președintele Federației Comunităților Evreiești din România – a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „Deșteptarea României” la Europa FM. De ce este necesar ca materia „Istoria evreilor. Holocaust” să fie una separată? Silviu Vexler spune că materia este una modulară, iar organizarea materiei și numărul de ore de predare sunt elemente care vor fi coordonate de Ministerul Educației.

„Atunci când am inițiat legea alături de reprezentantul minorității germane în Parlamentul României – domnul deputat Ovidiu Gantz – ne-am gândit în primul rând la viitor. Sigur, explicația are și elemente practice. Această disciplină a fost introdusă pentru prima dată în planurile cadru în 2004, după adoptarea raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România. A fost introdus ca materie opțională atunci și așa a rămas până la momentul adoptării legii. În primul rând, motivul de la care am pornit a fost că în sistem instituțional această variantă nu a funcționat și de aici am plecat mai departe.

Am văzut în același timp ascensiunea antisemitismului din ultimii ani, dar nu numai a antisemitismului, ci a extremismului în general, indiferent de formele sale, indiferent de modul cum s-a propagat. Am văzut violența discursului public și a agresivității și cred că motivul principal din spatele legii – vorbesc ca inițiator – a fost o privire spre viitor. Nu ai cum să combați aceste lucruri fără educație. Este, dacă vreți, piatra de temelie a oricărei societăți democratice”, a explicat Silviu Vexler la Europa FM.

Silviu Vexler: Totul va fi coordonat de Ministerul Educației Naționale

„Aș sublinia, totuși, că în conformitate cu ceea ce prevede legea Educației Naționale, legea despre care vorbim nu a stabilit nici numărul de ore, nici nimic. Este atributul exclusiv al Ministerului Educației Naționale care va coordona și realizarea manualului și a tuturor materialelor suport și care în planul cadru de la momentul respectiv va stabili numărul și repartiția orelor”, a adăugat Silviu Vexler la Europa FM.

„Nu Federația Comunităților Evreiești este cea care realizează manualul, nici măcar Institutul Elie Wiesel, deși este autoritate publică a Statului român. Totul va fi coordonat de Ministerul Educației Naționale. Sigur, cu sprijinul Federației Comunităților Evreiești, cu sprijinul Institutului, cu sprijinul organizațiilor majore internaționale, Administrației Prezidențiale și așa mai departe”, a spus Silviu Vexler la Europa FM.

Emisiunea „Deșteptarea României” cu Cătălin Striblea și Silviu Vexler poate fi urmărită mai jos:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Dosar penal după comunicatul AUR în care se minimalizează Holocaustul și efectele acestuia

Autor: Carmen Zanfir