Confidenţialitate

Sibiul este, zilele acestea, printre cele mai bine păzite oraşe din Europa

Autorităţile din Sibiu se pregătesc pentru Summit-ul Uniunii Europene din 9 mai, unde sunt aşteptaţi 27 de şefi de stat şi de guvern şi peste 1000 de oficiali de rang înalt.

Primele restricţii de securitate încep să intre în vigoare de luni, 6 mai.

Autorităţile au instalat un culoar special pe şoseaua care leagă Aeroportul Internaţional de oraş, dedicat coloanelor oficiale.

Culoarul special de circulaţie a fost amenajat prin delimitarea a două benzi de circulație din cele patru disponibile cu ajutorul unor parapeți din material plastic.

Astfel, banda a doua a fiecărui sens de mers va fi rezervată culoarului de deplasare a delegațiilor oficiale. Culoarul de circulație pentru delegații va funcționa în data de 9 mai, între orele 06.00 și 20.00.

Restricţiile de securitate vor fi instalate gradual, începând de luni seară, urmând ca joi cetăţenii să aibă acces pietonal parţial, în Piaţa Mare, acolo unde se vor aduna liderii europeni şi echipele lor.

Toată lumea va fi verificată de angajaţi ai structurilor de securitate.

Primăria Sibiu şi Poliţia Locală au organizat un call center non-stop, cu tarif normal, la numărul 0269/208.978, unde cetăţenii pot afla informaţii cu privire la restricţiile de trafic şi devierile unor rute de transport public,

Summitul din 9 mai, dedicat viitorului Uniunii Europene şi viitoarei agende strategice a liderilor pentru perioada 2019 – 2024, va reuni la Sibiu şefi de stat şi de guvern ai statelor membre UE, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.

Pe de altă parte, elevii si studentii au intrat forţat în vacanţă, terasele din centrul orasului sunt închise iar traficul rutier – restrictionat pe arterele principale.

O prioritate majora este si asigurarea securității spațiului aerian. Sute de ofiteri ai MApN, MAI, SRI, SIE, STS şi SPP, au venit la Sibiu ca sa se asigure ca se pun in aplicare toate masurile de paza si securitate.

Pentru buna desfășurare a Summit-ului a fost amplasat un sistem video de monitorizare a traseelor de deplasare pe culoarul de circulatie special amenajat.

În plus, în toate spațiile de cazare ale oficialilor europeni au fost stabilite deja măsurile de protecție ce se impun pe durata vizitei lor la Sibiu – transmite corespondenta Europa FM, Lidia Bădilă.

De întregul eveniment se ocupă un designer desemnat de Ministerul Afacerilor Externe care se va asigura că se respecta protocolul. De la eveniment va lipsi se pare premierul Viorica Dancila, care s-a plans jurnalistilor ca presedintele Klaus Johannis nu a invitat-o la Summit.

Totodată, trei mitinguri vor fi organizate la Sibiu, chiar în ziua summitului.

Activiştii Greenpeace, militanţii pentru reunificarea României cu Republica Moldova şi cei din Asociaţia “Evoluţie în instituţie” vor organiza trei proteste în municipiul Sibiu, joi, în ziua în care şefii de stat şi de guvern participă la Summitul Uniunii Europene, potrivit unei informări remise luni, de Primăria Municipiului Sibiu.