Confidenţialitate

Sibiu: Furată în urmă cu 5 ani, o cruce de procesiune a fost regăsită

O cruce de procesiune furată din Biserica Evanghelică Cisnădie a fost găsită după 5 ani.

Valoarea obiectului de cult este deosebită, deoarece ar fi fost adusă de către primii reprezentanţi ai comunităţii săseşti stabiliţi în Transilvania.

Potrivit Poliției, plângerea privind furtul crucii de procesiune, obiect de cult folosit ocazional și în cadrul ceremoniilor religioase, din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie, a fost depusă în vara anului 2016.

Crucea a fost pusă în urmărire la nivel naţional şi internaţional, introdusă în baza de date a Interpol privind bunurile culturale sustrase.

Polițiștii au anunțat, marți, că acum s-a reușit identificarea suspectului, un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Cisnădie, precum și recuperarea crucii.

Crucea de procesiune a fost restituită reprezentanţilor Bisericii Evanghelice din Cisnădie.

Piesa a fost confecţionată în secolul al XIII –lea într-un atelier din vestul Europei şi are o valoare artistică excepțională prin compoziția sa iconografică și decorativă, caracteristice stilului gotic timpuriu.

Conform legendei, crucea de procesiune a fost adusă de către primii reprezentanţi ai comunităţii săseşti stabiliţi în Transilvania, fiind considerat cel mai vechi obiect de cult al acesteia.