Confidenţialitate

Shimon Peres a fost înmormântat în prezența a numeroși lideri mondiali

 

 

 

Shimon Peres a fost un militant pentru pace “care a mutat munţii din loc”,  “cel mai mare visător al Israelului”, “un om extraordinar al lumii”, care a avut capacitatea de a “vedea lumea nu aşa cum este, ci aşa cum ar trebui să fie”. În aceste cuvinte l-au descris liderii mondiali pe fostul președinte israelian. Între cei care au ținut discursuri s-a aflat și Barack Obama.

Fostul lider de la Casa Albă Bill Clinton, președintele francez Francois Hollande, Prințul Charles al Marii Britanii s-au numărat printre personalitățile care i-au adus un ultim omagiu lui Peres. România a fost reprezentată la ceremonie de președintele Klaus Iohannis.

 

Unul dintre momentele încărcate de simbolism din timpul ceremoniei a fost acela în care președintele Israelului, Benjamin Netanyahu, a dat mâna cu liderul Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas. Aceasta în condiţiile în care Shimon Peres a spus, până la sfârşitul vieţii sale, că Abbas este un partener viabil de discuţii pentru pace. Majoritatea liderilor arabi au decis să nu ia parte la funeralii din cauza relațiilor tensionate.

Considerat unul dintre părinții fondatori ai Israelului, Shimon Peres a murit miercuri dimineaţa, în somn, la vârsta de 93 de ani. În urmă cu două săptămâni suferise un accident vascular cerebral.

În 1994, a primit Premiul Nobel pentru Pace, împreună cu fostul premier israelian Yitzhak Rabin şi cu fostul lider palestinian Yasser Arafat, pentru eforturile comune de pace.