Sfaturile Organizației Mondiale a Sănătății pentru a ne feri de bolile transmise prin alimente

De alimentele nesigure este legată de moartea a aproximativ 2 milioane de persoane anual.

Organizația Mondială a Sănătății
ne recomandă să ne spălăm pe mâini înainte de a manevra alimentele și în timpul preparării lor și să menținem curățenia în bucătărie.

O multitudine de microorganisme trăiesc în sol, în apă sau sunt purtate de animale, de insecte sau chiar de oameni. Ele ajung pe mâini, pe cârpe şi pe ustensilele din bucătărie, de unde se pot uşor transfera pe alimente.

De ce trebuie să separăm alimentele gătite de cele crude sau să folosim ustensile separate pentru manipularea alimentelor crude? Deoarece alimentele crude, în special carnea, ouăle şi fructele de mare, precum şi lichidele acestora pot conţine microorganisme periculoase care pot fi transferate şi în alte alimente în timp.

Este necesar să gătim cât mai bine alimentele deoarece studiile au demonstrat că atunci când alimentele sunt gătite la o temperatură de peste 70°C majoritatea microorganismelor periculoase sunt ucise şi alimentele pot fi consumate în siguranţă. Alimentele care necesită o atenţie deosebită sunt carnea tocată, bucăţile mari de carne și păsările întregi.

Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de două ore deoarece microorganismele se pot înmulţi foarte rapid dacă alimentele sunt depozitate la temperatura camerei. Refrigeraţi imediat alimentele gătite sau perisabile (de preferat sub 5°C).

Folosiți surse de apă și materii prime sigure. Diversele materii prime folosite la gătit şi chiar apa (inclusiv gheaţa), pot fi contaminate cu microorganisme şi substanţe chimice periculoase.

În alimentele stricate sau mucegăite se pot forma chimicale toxice. Riscul poate fi redus printr-o selecţie atentă a materiilor prime şi prin măsuri simple cum ar fi spălarea sau curăţarea alimentelor.