Confidenţialitate

Sfaturi utile pentru o casă primitoare și luminoasă (P)

Când vine vorba despre a crea locuința ideală, gusturile personale își spun mult cuvântul. Este important să ai alături de tine, în casa ta, piesele de mobilier și accesoriile la care ții, pentru a-ți accentua senzația de familiaritate pe care o dorești de la un spațiu atât de intim cum este propriul cămin.

Cu toate acestea, o serie de trucuri de amenajare și design îți pot fi de ajutor pentru a realiza un loc plăcut pentru tine și cei care te vizitează. Află din rândurile de mai jos cum poți obține sentimentul de căldură și atmosfera specifică unei case primitoare și luminoase!

Cum să obții o casă primitoare și luminoasă? Sfaturi de care să ții cont

  • Creează a atmosferă potrivită încă de la intrare

O casă primitoare este una care te îmbie la căldură și confort însă de la intrare, așa că este important să acorzi atenție spațiului de primire în locuință. Chiar dacă holul este mai îngust sau mai puțin luminos, câteva idei de amenajare hol pot include crearea unui loc aerisit și funcțional deopotrivă. Folosește culori deschise pentru pereți și pardoseală sau dimpotrivă, creează o senzație de adâncime cu un tapet în tonuri închise. Alege un set compact de mobilier prevăzut cu locuri de depozitare încorporate, pentru a nu aglomera suplimentar. Dacă spațiul îți permite, poți integra doar o băncuță sau o comodă practică pentru a-ți depozita încălțămintea, care va servi astfel și ca obiect decorativ interesant.

  • Favorizează utilizarea luminii naturale în locuință

O casă primitoare este una în care nu doar mobilierul potrivit, ci și modul în care este utilizată lumina creează un spațiu confortabil și invitant. De aceea, este recomandat să maximizezi, pe cât posibil, folosirea luminii naturale. În living, hol sau dormitor încearcă să dispui piesele de mobilă astfel încât să nu obstrucționeze intrarea luminii în încăpere. Perdelele transparente sau draperiile lungi, deschise la culoare și din materiale precum in, catifea sau bumbac vor adăuga textură și un sentiment de căldură și confort.

  • Acordă atenție modului în care dispui mobilierul

Felul în care aranjezi mobilierul va influența nu doar fluxul de circulație, ci și confortul în locuință. Regulile de design sugerează o distanță de cel puțin 90 cm între piesele de mobilă, pentru a te putea deplasa ușor prin cameră. Pentru ca spațiul să invite la confort, este recomandat, în plus, să lași o distanță între mobilierul masiv, de exemplu între canapea, și perete. Ideal ar fi să așezi piesele astfel încât să creezi zone diferite în funcție de activitățile desfășurate: o zonă de conversație în jurul măsuței de cafea, sau un colț de lectură lângă fereastră.

  • Folosește combinații atente de culori

Culorile joacă un rol esențial pentru a crea un cadru primitor și deschis în locuință, dar și modul în care sunt combinate este important. Tonalitățile calde, prietenoase precum galben sau auriu creează o atmosferă confortabilă și plăcută și pot însufleți orice încăpere, dar contează și modul în care le folosești. De exemplu, dacă pereții sunt în tonuri deschise de alb sau alb-gălbui, folosește accesorii precum vaze sau tablouri colorate viu în roșu sau portocaliu, pentru accente de culoare. Pentru un interior cu finisaje în tonuri neutre, naturale de bej sau lemn natur, adaugă decorațiuni în tonalități complementare: verde, prin plante naturale, portocaliu sau cărămiziu prin pernele sau păturile de pe canapea sau fotolii, auriu prin mânerele sau picioarele de la mobilier.

  • Folosește sursele de iluminat potrivite pentru o atmosferă caldă

Iluminatul joacă, de asemenea, un rol important în crearea atmosferei dorite în locuință. Pentru a scoate în evidență anumite zone sau elemente ale unei încăperi, nu te sfii să apelezi la cât mai multe surse de lumină care te vor ajuta să creezi mici oaze confortabile. Poți amplasa spoturi, lumini de accent, lămpi de podea sau aplice cu forme dintre cele mai diverse în diferite puncte ale unei încăperi. De exemplu, o lampă de podea poate evidenția un fotoliu de lectură, iar o lumină de accent poate ilumina un tablou sau o raft cu cărți.

  • Adaugă accesorii care spun o poveste

Accesoriile potrivite nu doar că vor împrospăta cu accente de culoare și vor adăuga interes vizual în oricare dintre încăperile casei, dar pot spune multe despre preferințele și gusturile tale. Pentru a crea spațiul personalizat pe care  îl dorești, nu ezita să apelezi la accesorii care spun o poveste pentru tine. De exemplu, poate ți-a atras atenția un lampadar vintage la un târg de vechituri sau ai moștenit un set de cești de cafea, dar nu știi dacă este potrivit să le folosești. Cu toate acestea, istoria și aspectul lor aparte își pot găsi locul în casa ta, făcând-o un loc mai primitor și mai personal.

Așadar, câteva detalii de design inspirate te pot ajuta să creezi, acasă, locul primitor și confortabil pe care îl dorești. Ține cont de sugestiile de mai sus și bucură-te de locuința ta primitoare!

Foto: freepik.com