Confidenţialitate

Adrian Asoltanie: Sfaturi despre cum să calculăm un buget în familie și cum să scăpăm de datorii – AUDIO

Un studiu al INS  arată că jumătate din români fac faţă cu greu cheltuielilor curente, noutatea fiind că acum, aproape 20 la sută sunt nevoiți să se împrumute pentru a le acoperi.

Per ansamblu, aproape o treime din gospodării consideră că pot efectua cheltuielile curente cu un venit bănesc net lunar minim cuprins între 1.001 şi 2.000 de lei, dar trei din 5 gospodării au nevoie de cel puţin 2.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare.

L-am întrebat pe trainerul de educație financiară Adrian Asoltanie, cum  ar trebui să împărțim banii în familie ca să nu cheltuim excesiv, fără să ne dăm seama:

“Una dintre principalele greseli este aceea că ne tinem toți banii într-un singur loc. În prima zi de salariu, avem impresia că avem mulți bani și cheltuim fără să ne dăm seama.  Eu stau în fiecare lună împreună cu șoția 5 minute și împărțim banii în plicuri. “

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum scăpăm de datorii?

Există soluții și la plata ratelor la credite mari pe 25 de ani

“Datoriile mici se scriu pe o listă, în ordinea marimii si se incepe cu cea mai mica dintre ele. Astfel, reușești să se te mai pui picioare . Din păcate, lumea încearcă să plătească cea mai mare datorie, nu reușește, și abandonează. Datoriile mari , cum ar fi creditele ipotecare pe 20 -30 de ani se plătesc astfel: se fac plăti anticipate dar cu reducerea duratei creditului, nu a ratei. 

Din păcate ce întămplă de obicei: pentru cine vrea să plătească 1000 de lei pe 3 luni în avans, banca  îi întinde pe 30 de ani, și rata scade cu 3 lei. Trebuie doar să ceri expres acest lucru: să plătești anticipat și să îți taie lunile,” spune Adrian Asoltanie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.