Confidenţialitate

Sfatul ANPC pentru cei care vor să cumpere bijuterii de sărbători: Atenție la imitații | AUDIO

Mulți români se păcălesc atunci când aleg bijuterii drept cadouri pentru sărbătorile de iarnă – mai exact când cred că au cumpărat bijuterii scumpe, dar sunt umplute cu pilitură de metal comun. Ori au descoperit că bijuteriile sunt doar niște imitații ale unor mărci celebre. Câteva sfaturi vin de la Protecția Consumatorului pentru cei care au de gând să cumpere bijuterii.

Sunt numeroase copii după mărci celebre precum Bulgari, Chanel ori Louis Vuitton. Contrafacerile în domeniul metalelor prețioase sunt numeroase și pot îmbrăca diferite forme, spune Paul Anghel, șeful Direcției Control la ANPC.

În primul rând, este vorba despre imitații: există mai multe metale și aliaje ce pot semăna vizual cu metalele prețioase. Sunt aproape imposibil de depistat fără o analiză riguroasă de laborator.

Clienții trebuie să aibă în vedere și așa-numitele „umpluturi”. Uneori construcția sau modelul unei bijuterii prezintă cavități ce pot fi umplute în mod nepermis cu metal comun, cu metal prețios cu titlu inferior sau chiar cu alt metal prețios decât cel de la suprafață, mai arată directorul de la Protecția Consumatorului.

În al doilea rând, este vorba despre „placate”: sunt obiecte din metal comun, acoperite cu un strat subțire de metal prețios. Aceste obiecte nu pot fi depistate decât după o analiză a obiectului de către specialiști.

Sursa foto: Unsplash / Kyle Cut Media

Citește și: Teama de noua variantă a coronavirusului scade prețul petrolului | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.