Confidenţialitate

Sfântul Vasile,”păzitor de duhuri rele”

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc, la 1 ianuarie, pe Sfântul Vasile, „păzitor de duhuri rele.”

Tradiția spune că ziua de 1 ianuarie nu este doar începutul anului, ci și începutul unui nou ciclu de viață.

În anumite regiuni ale țării se colindă cu o căpățână de porc, tradiție numita și „Colindul cu Vasilica” (Siva).

„Dezlegarea Anului” este o practică des întâlnită de Sfântul Vasile.

Grupuri mici sau cete de feciori colindă pe ulițe, iar zgomotul pe care îl fac cu oalele, buciumele și bicele au ca scop înlăturarea forțelor malefice, seceta, tăciunele de grâu, insectele și animalele dăunătoare recoltei.

O altă tradiție respectată de folclor pe 1 ianuarie este legată de musafirul care trece pragul casei tale.

Pentru a avea un an prosper şi noroc, trebuie să îți intre un bărbat în casă. În funcție de cât de bogat sau sarac este, așa îți va fi tot anul.

Tot de Sfântul Vasile se spune că e bine să bei mult vin, iar tradiția spune că atât vin cât vei bea în acea zi, atât sânge vei avea în obraz tot timpul anului.

Copiii merg cu sorcova, iar cei care îi primesc vor avea parte de belșug si noroc.

Pe nemâncate, omul trebuie să ia unealta pe care o folosesc tot timpul și să o folosească de trei ori ca să aibă spor tot anul.

De asemenea, ai noroc dacă în prima zi a anului verși vin pe masă sau răstorni cutia cu chibrituri, dai de pomană sau îți țiuie urechea stângă.

În ceea ce privește vremea, dacă va ninge, anul va fi unul îmbelșugat, iar dacă va fi senin și geros, oamenii vor fi sănătoși pe tot parcursul anului.

Sfântul Vasile este sărbătorit pe 1 ianuarie, în prima zi a Anului Nou. El a trăit între 330 și 379, în vremea Împăratului Constantin.

Se numeste „cel dintâi chemat” pentru că a răspuns primul la chemarea lui Hristos la apostolat.

A fost înălțat la rangul de arhiepiscop al Cazareei in 370, în vremuri grele pentru biserică. A dus o lupta aprigă, a luminat creștinătatea și a aparat dogma Sfintei Treimi.

Este primul ierarh care a întemeiat pe lângă biserici, aziluri sau spitale pentru săraci, leprozerie și un așezământ pentru prostituate. A murit la 50 de ani, pe 1 ianuarie.