Confidenţialitate

Sezonul Nobel, la final

Sezonul 2015 al premiilor Nobel se încheie.

Distincţia pentru Economie i-a revenit profesorului britanic Angus Deaton, pentru analiza sa asupra consumului, sărăciei și bunăstării. În vârstă de 69 de ani, scoţianul este profesor la Universitatea Princeton, Statele Unite ale Americii.

Nobelul pentru economie a fost instituit în anul 1968, de către Banca Centrală a Suediei, și a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este susţinut de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte, care sunt finanțate de Fundația Nobel.

La ediţia 2015, Nobelul pentru Literatură i-a fost atribuit scriitoarei belaruse Svetlana Alexievich. Voce a disidenței într-unul din ultimele regimuri autoritare din Europa, publicistei îi este omagiată “opera sa polifonică, memorial al suferinței și curajului epocii noastre”. Pentru criticile la adresa dictatorului Alexandr Lukașenko, ea a fost nevoită să se exileze periodic, locuind în Italia, Franța, Germania și Suedia. Cărţile sale, între care cea despre catastrofa de la Cernobâl sau cele despre invazia sovietică din Afganistan, sunt interzise în Belarus.

Premiul Nobel pentru Pace a recompensat eforturile depuse de coaliţia din Tunisia pentru tranziţia de la dictatură la democraţie.

Chimiştii Tomas Lindahl, Paul Modrich și Aziz Sancar au câștigat Nobelul acestui domeniu pentru studii privind mecanismele de reparare a ADN-ului.

Fizicienii Takaaki Kajita și Arthur B. McDonald au obţinut distincţia pentru descoperirea oscilațiilor neutrinilor, fenomen care confirmă faptul că aceste particule au masă.

William C. Campbell și Satoshi Omura au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirea unei noi terapii împotriva infecției provocate de viermi cilindrici, alături de Youyou Tu, pentru descoperirea unei noi terapii împotriva malariei.

În mod tradițional, câștigătorii premiului Nobel sunt recompensați cu un premiu de 8 milioane de coroane suedeze (în jur de 860.000 de euro).

Distincţiie vor fi înmânate la Stockholm, în data de 10 decembrie, data comemorării fondatorului premiilor Nobel, industriașul și filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896). Excepția o constituie premiul Nobel pentru Pace, care este atribuit la Oslo.