Confidenţialitate

Serviciile secrete americane suspectează și Iranul că a oferit recompense talibanilor

Serviciile de informaţii din SUA suspectează că Iranul le-a oferit recompense militanţilor talibani pentru a ataca militari americani şi trupe ale coaliţiei internaţionale din Afganistan, informează CNN.

“Au fost oferite recompense de un guvern străin” reţelei Haqqani, un grup terorist care are legături strânse cu Mişcarea talibanilor afgani pentru atacul care a vizat Baza aeriană Bagram pe 11 decembrie 2019.

Atacul s-a soldat cu moartea a doi civili şi rănirea altor 70 de persoane.

Numele guvernului străin care a oferit recompensele nu a fost dezvăluit deoarece raportul este clasificat, însă două surse din cadrul serviciilor de informaţii militare americane au declarat că este vorba de Iran.

În urmă cu câteva luni, serviciile secrete americane au evocat ipoteza că şi Rusia le-a oferit recompense insurgenţilor talibani afgani pentru atacuri asupra militarilor americani ori din ţări aliate. Moscova a negat acuzaţiile.

Referitor la acuzaţiile aduse Iranului, Departamentul american al Apărării a transmis că nu face comentarii publice pe tema rapoartelor secrete. ”

Administraţia Donald Trump a cerut în mod repetat, atât public, cât şi privat Iranului, să înceteze activităţile ostile şi comportamentul destabilizator în Orientul Mijlociu şi în alte zone din lume. În timp ce Statele Unite, aliaţii din cadrul NATO şi partenerii de coaliţie lucrează pentru a facilita sfârşitul a 19 ani de conflict sângeros, influenţa inamică a Iranului încearcă să submineze procesul de pace afgan şi să alimenteze continuarea violenţelor şi instabilităţii”, a declarat maiorul Rob Lodewick, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Administraţia Iranului nu a avut deocamdată nicio replică la aceste acuzaţii.

Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au amplificat după de armata americană l-a asasinat în ianuarie, la Bagdad, pe generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei.