Confidenţialitate

Serile Filmului Românesc, ediția 13, a început la Iași. Invitați de marcă ai cinematografiei românești, proiecții în aer liber și în săli de cinema, expoziții și concerte | AUDIO

La Iași a început cea de-a 13 a ediție a Serilor Filmului Românesc, eveniment la care an de an au participat zeci de mii de cinefili și la care tot an de an Europa FM a fost partenerul media oficial. Invitați de marcă ai cinematografiei de la noi se află în această perioadă în Capitala Moldovei. Proiecții în aer liber, dar și în săli de cinema, expoziții, concerte, întâlniri ale publicului cu actorii, regizorii, scenariștii scenei românești, toate în cinci zile de festival.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Marcel Iureș: „Vă mulțumesc tuturor celor care ați pregătit atmosfera și celor care băgați lemnele astea în foc, eu fiind unul dintre ele”

La deschiderea oficială au participat nume sonore ale cinematografiei precum Ileana Popovici, Carmen Tănase, Marina Constantinescu, Vasile Muraru, Monica Stan, Laurențiu Damian, Teodor Corban, Irina Margareta Nistor și, nu în ultimul rând, actorul Marcel Iureș, cel care este de altfel și cap de afiș al evenimentului de anul acesta.

„Vă mulțumesc cu plecăciune, vă mulțumesc tuturor celor care ați pregătit atmosfera și celor care băgați lemnele astea în foc, eu fiind unul dintre ele. Mai sunt și alții care funcționează pe post de combustibil al poporului român și al culturii române prin efortul lor pe care îl fac. Dar devin patetic. Eu sunt oltean, nu am nicio treabă cu Moldova. Sunt fericit că sunt aici și vă mulțumesc din toată inima”, a spus actorul la deschiderea evenimentului.

Irina Margareta Nistor, despre Marcel Iureș: „Este un creator de teatru și la propriu și la figurat”

Despre Marcel Iureș s-au spus multe. O enciclopedie, un actor complex a cărui cea mai mare calitate este dragostea față de public, spune criticul de fim, Irina Margareta Nistor.

„Este un actor fermecător, este un actor de teatru, este un actor de film, actor de teatru radiofonic, este o voce inclusiv pentru documentare. Este un creator de teatru și la propriu și la figurat pentru că a fost cu ideea unei săli act care a supraviețuit chiar și pandemiei, ceea ce era foarte complicat. Mai ales își iubește foarte mult publicul, ceea ce nu în totdeauna este valabil pentru toți actorii de pretutindeni și mai ales pentru cei de la noi”, a spus Irina Margareta Nistor.

De altfel, Festivalul Serile Filmului Românesc a debutat cu proiecția peliculei „Războiul lui Tom Hart”, în care Marcel Iureș apare alături de inconfundabilul Bruce Willis. Tot în prima zi de festival au fost deschise publicului două expoziții inedite.

Prima, intitulată „Atitudini” este dedicată aceluiași Marcel Iureș, iar cea de a doua intitulată „Un rol” îl comemorează pe regratatul actor Ion Dichiseanu. Dar Festivalul Serile Filmului Românesc este abia la început.

Ce înseamnă însă, în ansamblu, acest eveniment?

„Întâi de toate este important pentru Iași, apoi ies așa un fel de raze spre toată țara pentru că în primul rând sunt numai filme românești. Știm bine că aici o ducem cel mai complicat pentru că lumea funcționează mai greu. Important este că lumea este prezentă, că vrea să se întâlnească de-adevăratelea cu toți actorii care vin sau toți regizorii care vin. Oamenii pun întrebări, sunt foarte curioși, sunt de absolut toate generațiile. Important este că totul se întâmplă în aer liber, dar și în săli acoperite, și este bine că aveți săli acoperite, nu cum este la București”, a concluzionat Irina Margareta Nistor.

Andrei Giurgea, directorul SFR, recunoaște că organizarea evenimentului a fost dificilă din cauza problelor financiare, dar nu imposibil de realizat

„Îmi pare rău să spun lucrul acesta. Sunt instituții în Iași care ar putea să sprijine acest eveniment, chiar și instituții publice, companii private care nu fac acest lucru, dar care aleg să meargă în alte orașe din țară. Nu este o acuză, Domane ferește! Este o constatare. Dar așa ceva nu înțelegem noi, pentru că Iașul are forța necesară să susțină un astfel de eveniment ca să-l putem duce acolo sus, cât de tare se poate”, a spus Andrei Giurgea.

Sursa foto: SFR

Citește și: Festivalul Serile Filmului Românesc, ediția a 13-a, începe săptămâna viitoare la Iași. Marcel Iureș, invitatul special al acestei ediții | AUDIO