Confidenţialitate

SERBIA: A doua seară de proteste față de reintroducerea restricţiilor

Zeci de poliţişti şi protestatari au fost răniţi, miercuri seara, în manifestaţiile care au avut loc în faţa Parlamentului sârb şi în apropierea primăriei din oraşul Novi Sad.

Protestatarii critică intenţia autorităților de a reimpune carantina pe perioada weekend-urilor din cauza creşterii numărului de contaminări cu noul coronavirus, relatează BBC.

Demonstrațiile au început marţi seară.

La clădirea Parlamentului, poliţia a intervenit şi a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţime, care arunca cu pietre şi sticle incendiare.

Naţionaliştii de extremă dreaptă sunt acuzați că au alimentat protestele şi teoriile conspiraţiei cu privire la pandemie.

Serbia a înregistrat în ultimele zile o creştere a numărului de infecţii cu SARS-CoV-2.

Situaţia este alarmantă în capitala Belgrad, unde preşedintele Aleksandr Vucic a impus o interdicţie privind adunările mai mari de 5 persoane, dar şi una de circulaţie, începând cu ora 18.00, vineri seară, şi 05.00, luni dimineaţă.

Cu o populaţie de aproximativ 7 milioane de locuitori, Serbia a înregistrat până în prezent puţin peste 17.000 de cazuri de COVID-19 şi 341 de decese, potrivit Johns Hopkins University. În ultima perioadă, au fost consemnate zilnic în jur de 300 de cazuri noi.

Opoziţia a acuzat șeful statului că a ridicat restricţiile prea devreme, în luna mai, permiţând organizarea de meciuri de fotbal cu spectatori.