Serbia: 15 ani de la bombardamentele NATO asupra teritoriului sau

Atacurile au fost lansate cu scopul de a obliga Belgradul să înceteze reprimarea separatiştilor şi civililor albanezi din Kosovo.

Mai multe evenimente sunt prevăzute pentru astăzi.În Belgrad, va fi inaugurat un parc în memoria a 16 persoane ucise în bombardarea sediului Radio-televiziunii sârbe.

În şcolile din întreaga ţară, o lecţie de istorie va fi consacrată marcării începutului ‘agresiunii’ asupra Serbiei.Liderii politici vor depune jerbe de flori în mai multe locuri care au fost bombardate în cursul acestei campanii aeriene care a durat 78 de zile.

NATO a declanşat operaţiunea pe 24 martie 1999 – fără undă verde din partea Consiliului de Securitate al ONU -, în urma refuzului preşedintelui sârb de atunci Slobodan Miloşevici de a înceta reprimarea civililor kosovari.

Intervenţia s-a încheiat în iunie, cu retragerea forţelor sârbe din Kosovo, teritoriu care a fost plasat sub administraţie ONU.

Potrivit unor date oficiale de la Belgrad, aproape 2.500 de civili sârbi au fost ucişi şi aproximativ 12.500 răniţi în timpul celor 11 săptămâni de bombardamente.

După 15 ani, Serbia şi Kosovo se află împreună pe o cale europeană, după ce au încheiat, în aprilie 2013, un acord istoric privind normalizarea relaţiilor.

Cu toate acestea, Serbia refuză cu îndârjire să recunoască independenţa fostei provincii din sud, cu populaţie majoritar albaneză.

Independenţa Kosovo a fost recunoscută de aproape 100 de ţări, inclusiv de către Statele Unite şi 23 dintre cele 28 de state membre ale UE.