Separatistii prorusi resping acordul de la Geneva

La nici 24 de la ore de la încheierea acordului internaţional de la Geneva, situaţia din Ucraina rămâne tensionată.

Potrivit BBC, separatiştii care au proclamat ‘Republica Populară Doneţk’ consideră că guvernul de la Kiev este ‘ilegitim’, aşa că nu au de gând să elibereze instituţiile ocupate.

Asta în timp ce acordul de la Geneva prevede tocmai evacuarea clădirilor preluate de separatişti şi dezarmarea gruparilor armate ilegale.

În aceste condiţii, situaţia rămâne tensionată în estul Ucrainei.

Agenţia rusă Interfax a anunţat că paraşutiştii ucraineni au deschis focul împotriva unor protestatari, care au ridicat baricade la Serheevka, în regiunea Doneţk.

De altfel, la câteva ore de la anunţul de la Geneva, chiar preşedintele american Barack Obama a declarat că nu are nicio certitudine că acordul încheiat ieri va permite o detensionare în teren şi a avertizat că alte sancţiuni americane şi europene împotriva Moscovei ar putea fi luate în cazul în care situaţia rămâne blocată.

Agenţia Bloomberg a anunţat astăzi că Guvernul SUA a pregătit deja noi măsuri. Încă de săptămâna trecută, Washingtonul ar fi avertizat fondurile de investiţii că accesul Rusiei la pieţele financiare globale ar putea fi blocat.

În acelaşi timp, secretarul de Stat american, John Kerry, a explicat că relaţiile cu Moscova nu se vor îmbunătăţi, până ce Occidentul nu vede rezultate concrete în teren.