Separatistii din estul Ucrainei anunta deja o victorie masiva la referendum, desi nu s-au numarat inca toate buletinele de vot

Rezultate parțiale au fost comunicate doar pentru regiunea Donetsk unde se pare că 9 din 10 cetățeni ar fi votat pentru independența față de Ucraina.

‘Aproape 90% dintre oameni au votat pentru și doar 10% împotrivă. Acesta poate fi considerat rezultatul final’ – în acești termeni s-a grăbit să se exprime șeful unei comisii electorale, la scurt timp după închiderea urnelor.

Aproape 75% dintre cetățeni s-ar fi prezentat la vot, potrivit acestuia.

Urnele s-au deschis însă sub comanda separatiștilor proruși care controlează estul țării și care nu recunosc noua putere de la Kiev. Tot ei sunt cei care se ocupă de numărarea voturilor.

După cum comentează jurnaliștii de la CNN, s-a votat haotic. Buletinele de vot erau depuse în urne transparente şi fără prezenţa observatorilor internaţionali. Prezența presei a fost interzisă de separatiști.

Numeroşi alegători nu erau înregistraţi pe liste, dar au putut introduce buletinul în urnă după ce şi-au prezentat documentele de identificare, un lucru care permite votări multiple.

Scrutinul a fost însoţit de violenţe într-un oraș situat la vest de Donetsk – acolo unde bărbaţi înarmaţi au pătruns în clădirile oficiale unde avea loc referendumul şi l-au întrerupt.

Potrivit unui fotograf prezent la faţa locului, ei au deschis focul asupra mulţimii care îi insulta şi două persoane au fost văzute zăcând pe jos.

La Kiev, Ministerul de Externe a anunţat că ‘referendumul este nul din punct de vedere juridic’. Consultările populare de ieri nu sunt recunoscute nici de cancelariile occidentale.