Confidenţialitate

Sentinţe definitive pentru pentru judecătoarele care au anulat condamnarea lui Dinel Staicu

Judecătoarele Liliana Bădescu şi Dumitriţa Piciarcă, judecate pentru că au anulat ilegal o condamnare de şapte ani de închisoare primită de omul de afaceri Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilo, au fost condamnate definitiv miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la câte 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare.

Ambele au fost găsite vinovate de favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu.

Iniţial, în primăvara anului 2016, cele două judecătoare au fost achitate de Curtea de Apel Bucureşti.De asemenea, instanţa supremă a mai decis ca Liliana Bădescu şi Dumitriţa Piciarcă să plătească în solidar dobânzile legale aferente sumei de 18.838.804 lei, calculate de la data de 22 februarie 2012 (data pronunţării deciziei nr. 381/2012) până la data de 25 octombrie 2016 (data anulării deciziei nr.381/2012), către partea civila SC Banca Internaţională a Religiilor SA prin lichidator judiciar SCP Tănasă şi Asociaţii SPRL.

A treia judecătoare implicată în acest caz, Veronica Cîrstoiu, are proces separat la Curtea de Apel Bucureşti, dosar care încă nu a primit o decizie pe fond.

Cele trei judecătoare au fost trimise în judecată în aprilie 2014, sub acuzaţia că au făcut mai multe falsuri prin atestarea unor fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, îndeplinind în mod defectuos atribuţiile de serviciu.

În mod ilegal, ele au desfiinţat trei hotărâri judecătoreşti şi au anulat mandatul de executare a pedepsei de şapte ani închisoare emis pe numele lui Dinel Staicu.