Confidenţialitate

Sentință în Gala Bute: Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare cu executare

După două amânări, Instanţa Supremă a pronunţat marți o primă sentinţă în dosarul “Gala Bute”.

Elena Udrea a fost condamnată la  6 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiind achitată pentru tentativa de folosire de declaraţii false sau incomplete.

Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Române de Box, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

Gheorghe Nastasia a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu a primit 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, Ana Maria Topoliceanu – 3 ani de închsioare cu suspendare, iar fostul ministru al Economiei, Ion Ariton a fost achitat.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Anterior, fostul ministru al turismului Elena Udrea a declarat că are încredere în judecătoarele care vor pronunța decizia.

În dosarul Gala Bute, Elena Udrea este acuzată, printre altele, de luare de mită și abuz în serviciu.

Fostul ministru al Turismului spera că va fi achitat întrucât ancheta s-ar baza, spune Elena Udrea, exclusiv pe denunţurile unor persoane care vor să scape de acuzaţiile aduse de procurori.

Procurorii au cerut pedepse maxime cu executare pentru Elena Udrea, Ion Ariton, Rudel Obreja, Tudor Breazu și Ștefan Lungu.

Potrivit DNA, fostul ministru ar fi finanţat ilegal, din bugetul Ministerului Dezvoltării, organizarea Galei Bute în 2011. De asemenea, ar fi încasat comisioane de 10% din contractele ministerului.