Senatul pune botniță organizațiilor nonguvernamentale

În Senat a fost adoptată tacit- adică fără dezbatere- iniţiativa legislativă a social-democraţilor Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae, care înăspreşte condiţiile de funcţionare a organizațiilor neguvernamentale.

Proiectul nu avea avizul Guvernului şi a provocat reacții dure din partea partidelor de opoziţie, care au arătat că iniţiativa va reduce la tăcere vocile critice din societatea civilă.

Printre prevederile controversate se afla condiţionarea acordării unui ONG a statutului de ”organizaţie de utilitate publică” de faptul că ”nu a desfăşurat în ultimii 2 ani activităţi politice de orice fel: de la strângeri de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie publică.”

Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.

Senatoarea USR Florina Presadă a declarat că PSD este deranjat de organizaţiile civice şi nu le găseşte utilitatea în angrenajul democraţiei iar deputatul liberal Ovidiu Raeţchi i-a solicitat preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, retragerea din Parlament a proiectului de lege care ar reprezenta ”un act mascat de cenzură”.

”ONG-urile nu trebuie pedepsite pentru traumele partidului condus de Liviu Dragnea după protestele masive generate de OUG 13” – susţine deputatul PNL.

El aminteşte că state precum Rusia sau China impun restricţii ONG-urile deoarece pleacă de la premisa unui sector nonguvernamental ”conspiraţionist”. ”Sper că Liviu Dragnea nu vrea să pună România în rândul acestor state”, a conchis Ovidiu Raeţchi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS