Senatul a respins Ordonanța privind migrația aleșilor locali

Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, în ședința plenului de astăzi, proiectul legii de respingere a OUG 55/2014, care a permis aleșilor locali să treacă de la un partid la altul fără să își piardă mandatul.

Senatorii au reexaminat actul normativ ca urmare a deciziei CCR care a stabilit că prevederile legii de aprobare a OUG 55/2014 sunt neconstituționale.

În cadrul dezbaterilor, opoziţia PNL-USR a criticat dur ordonanţa dată de Guvernul Ponta, pe care a numit-o cel mai mare negoţ cu primari de după Revoluţie.

”Uşor inutilă dezbaterea pentru că efectele juridice nu mai pot fi reglementate aşa cum a cerut Curtea Constituţională. N-avem cum să uităm că a fost cel mai mare negoţ cu primari, marca Dragnea, post-Revoluţie. A fost o ordonanţă de urgenţă care va lăsa cicatrici multă vreme. V-a luat doi ani şi aproape jumătate să dezbateţi o lege declarată neconstituţională. Deciziile Curţii sunt importante doar atunci când vă convin. Când nu vă convin, ţineţi ordonanţele la sertar”, a declarat senatoarea PNL Alina Gorghiu.

Anterior votului din plenul Senatului, comisia de constituţionalitate a Senatului a adoptat miercuri un raport de admitere la legea de respingere a OUG 55/2014.

Plenul Senatului și-a însușit, cu 104 voturi “pentru” și trei abțineri, raportul Comisiei pentru constituționalitate din Senat care a acordat un raport de admitere proiectului legii de respingere a OUG 55/2014.

Camera Deputaților a adoptat, în februarie 2015, ca prim for sesizat, proiectul legii de respingere a OUG 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS