Confidenţialitate

Senatul a adoptat Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor

Senatul a adoptat – în calitate de for decizional – modificările la Statulul magistraţilor.

Proiectul de modificare a Legii 303/2004 va merge la promulgare.

A primit unanimitate de voturi ( 80), în condiţiile în care Opoziţia a părăsit sala pentru a participa la dezbaterile pe buget.

Asa că plenul Senatului a adoptat o serie de amendamente ale lui senatorului PSD, Şerban Nicolae, amendamente respinse de Comisie, la capitolul care reglementează răspunderea materială a magistraţilor.

Opoziția a reclamat, prin vocea deputatului USR Dan Barna, că Puterea nu mai respectă niciun fel de regulă și a anunțat că va contesta Statutul magistraților la Curtea Constituțională:

Comisia a adus mai multe modificări proiectului, faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor.

Cel mai important amendament prevede că preşedintele României poate refuza, motivat, o singură dată, numirea în funcţiile de conducere la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului. Acum, preşedintele nu este limitat la un singur refuz.

Comisia a mai adoptat un amendament al PSD prin care a fost eliminată proba scrisă de la promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Proba pe care candidatul o va susţine în faţa Secţiei de judecători a CSM este un interviu.

Un alt amendament prevede că soluţiile adoptate de un procuror pot fi infirmate de către procurorul ierarhic superior, dacă acesta le apreciază ca fiind nelegale sau netemeinice. Un alt amendament depus de PSD spune că magistraţii stagiari nu au dreptul să dispună măsuri privative sau restrictive de libertate.